Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Русима у Нишу дати иста права као припадницима НАТО!

rssBookmark and Share

Крагујевац 21.02.2016.

Србија има припремљен споразум у којем су предвиђене све истоветне обавезе и права за Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, као што има и са представницама НАТО који се нађу на територији Србије, изјавио је председник Србије Томислав Николић.

Фото: rs.n1info
Фото: rs.n1info

Тај споразум, навео је Николић, није потписан приликом посете председника Владимира Путина, али би врло лако могло да се деси да круна посете руског премијера Дмитрија Медведева буде и потписивање тог споразума.

„С обзиром да смо војно неутрални, то би то био добар баланс, али и практичан доказ неутралности“, изјавио је Николић Спутњику.

Према његовим речима, ми бисмо тиме показали равнотежу, тим пре што је Србији тај центар изузетно потребан и уопште не представља војну организацију, већ помоћ при изненадним елементарним катастрофама од којих Србија не може да се одбрани сама и због којих тај центар и постоји.

О томе ће се, навео је он, у Србији разговарати до посете председника руске владе и тада би могао да буде спреман за потписивање.

На питање да прокоментарише реакције из Русије поводом потписивања споразума с НАТО, председник Србије каже да је прерано дошло до негативних коментара најпре у српским, а потом и руским медијима.

Истовремено, реакција руске владе је, по његовом мишљењу, била „веома изнијансирана и избалансирана и прихватљива за Србију“.

„Русија је приметила у првој изјави да су то споразуми о којима се на известан начин Србија приближава НАТО, али је и истакла да свакако очекује да Србија задржи своју војну неутралност, што ћемо ми сигурно и учинити“, навео је Николић и додао да и Русија има доста споразума са НАТО.

Ово је нама пети споразум са НАТО, а како је Николић објаснио, то је наменски споразум и односи се првенствено на огромну количину убојних средстава који се налазе у једном ремонтном заводу у Србији, које ми не смемо ни да померимо, зато што немамо технологију за његово уништавање какву има НАТО.

„Једва чекамо да ослободимо читав један град у Србији – Крагујевац – од опасности да би могло да се деси нешто што се десило Параћину пре више година“, рекао је он.

Председник Николић је нагласио да је то споразум који се тиче „права, привилегија, то су дипломатска права и дипломатске привилегије које имају све амбасаде у Београду“.

Према његовим речима, „ми смо чак и Фијату дали некакве олакшице које немају друге фирме, посебно у погледу плаћања, у погледу доприноса… Све је то потпуно нормално“.

„Уосталом, војна неутралност не значи непријатељство према НАТО. Ми само можемо да искористимо све могућности које се у оквиру НАТО пружају државама, а не чланицама. И у овом споразуму потпуно јасно пише да нити ми на овај начин истичемо кандидатуру, нити НАТО прихвата нашу кандидатуру за цланицу“, објаснио је председник Србије.

Истичући да не постоји основ за критике поводом потписивања овог споразума, Николић каже да овде постоје дежурни критичари и то две врсте – једни који су учествовали у свим досадашњим споразумима са НАТО и други који никада ни у чему нису учествовали.

Они, како каже, никада нису водили државу, никада је неће ни водити, нису били парламентарни у време када су склапани ови споразуми и онда могу да се јуначе и кажу да би они другације.

„Ми једноставно живимо у окружењу које је такво какво јесте. Србију да измештамо нигде нећемо и не можемо, дакле ту смо и остајемо као камен у ципели некима који мисле да би требало да се прикључујемо баш у сваком облику Западној алијанси. Ми то нећемо и ја мислим, док ми победујемо, да нећемо, а сумњам и да ће икада победити неко би могао да уведе Србију у НАТО“, рекао је Николић.

 

Извор: Танјуг


#   Крагујевац   Томислав Николић   НАТО   статус   председник Србије   РСХЦ Руски хуманитарни центар   право   дипломатски имунитет
@predsednikrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима