Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Џонсон: Давање имунитета српско-руском хуманитарном центру штетно за инвестиције

rssBookmark and Share

Београд 30.08.2017. Бета, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић и амерички сенатор Рон Џонсон разговарали су јуче у Београду о давању статуса припадницима српско-руског хуманитарног центра у Нишу, привлачењу америчких инвестиција и дијалогу о Косову, пише Бета.

Фото: Бета
Фото: Бета

Сенатор Рон Џонсон, који је на челу сенатског Пододбора за европску и регионалну безбедносну сарадњу, рекао је да се нада ће се председник Србије Александар Вучић и српски народ супротставити свим покушајима да се припадницима српско-руског хуманитарног центра да дипломатски статус (имунитет).

Он је оценио да је Србија значајна за регионалну стабилност и да јој је место уз западне демократије, додајући да би давање имунитета српско-руском хуманитарном центру у Нишу било лош сигнал за страна улагања.

"Надам се да ће Вучић и народ Србије да се супротставе свим покушајима да се да имунитет том центру, јер то неће бити у интересу привреде и инвестиција из западних земаља", рекао је Џонсон и оценио да је за долазак инвеститора неопходно смањење корупције и владавина права.

Амерички званичник је рекао да би волео да Русија буде "пријатељски ривал западној цивилизацији", да је Америка спремна на такав корак, али да је одлука на руском председнику Владимиру Путину.

Џонсон је после састанка са српским председником Александром Вучићем изразио наду да ће градјани Србије схватити да земља треба да буде ослоњена на западне демократије и додао да зна да Вучић брине о људима у Србији.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да верује да ће ЕУ уложити много напора да се стабилизује ситуација на Балкану и да медјународна заједница Балкан сматра важним делом света у којем треба чувати мир, ма колико мали био.

Он је рекао да ће Србија доносити одлуке о давању посебног статуса припадницима центра у Нишу самостално и у складу са својим националним интересима.

Вучић је рекао да је са америчким сенатором разговарао и о интерном дијалогу о питању Косова и Метохије, као и о дијалогу Београда и Приштине.

"Како и на који начин да покушамо да сви заједно разумно приступимо решавању тог проблема. Ти разговори нису за нас нимало лаки, највећи број земаља ЕУ су признале независност Косова, ми нисмо и у оквиру тога гледамо како да унапредјујемо пријатељство Србије и САД", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је са Џонсоном разговарао о свим важним политичким и економским питањима, као и да га је упознао са мерама које је Србија предузела на пољу економије протеклих година.

Он је казао да размишља о томе како да привуче што више америчких инвеститора додајући да је за њих поред мира и стабилности важно функционисање правне државе, транспаретнтност и смањење корупције.

Вучић је замолио америчког сенатора Рона Џонсона да пренесе позив за посету Србији председнику САД Доналду Трампу и потпредсенику САД Мајку Пенсу.

"Ја ћу то да урадим званично, упутићу им позив да посете Србију, то је моја жеља", рекао је Вучић и изразио је захвалност Џонсону што је дошао у Београд и тиме, како је навео, указао Србији изузетну част.

Коментара: 0


#   Београд   Александар Вучић   САД   председник Србије   РСХЦ Руски хуманитарни центар   дипломатски имунитет   страна улагања   Рон Џонсон
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима