Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Džonson: Davanje imuniteta srpsko-ruskom humanitarnom centru štetno za investicije

rssBookmark and Share

Beograd 30.08.2017. Beta, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Džonson razgovarali su juče u Beogradu o davanju statusa pripadnicima srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, privlačenju američkih investicija i dijalogu o Kosovu, piše Beta.

Foto: Beta
Foto: Beta

Senator Ron Džonson, koji je na čelu senatskog Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju, rekao je da se nada će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski narod suprotstaviti svim pokušajima da se pripadnicima srpsko-ruskog humanitarnog centra da diplomatski status (imunitet).

On je ocenio da je Srbija značajna za regionalnu stabilnost i da joj je mesto uz zapadne demokratije, dodajući da bi davanje imuniteta srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu bilo loš signal za strana ulaganja.

"Nadam se da će Vučić i narod Srbije da se suprotstave svim pokušajima da se da imunitet tom centru, jer to neće biti u interesu privrede i investicija iz zapadnih zemalja", rekao je Džonson i ocenio da je za dolazak investitora neophodno smanjenje korupcije i vladavina prava.

Američki zvaničnik je rekao da bi voleo da Rusija bude "prijateljski rival zapadnoj civilizaciji", da je Amerika spremna na takav korak, ali da je odluka na ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Džonson je posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem izrazio nadu da će gradjani Srbije shvatiti da zemlja treba da bude oslonjena na zapadne demokratije i dodao da zna da Vučić brine o ljudima u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će EU uložiti mnogo napora da se stabilizuje situacija na Balkanu i da medjunarodna zajednica Balkan smatra važnim delom sveta u kojem treba čuvati mir, ma koliko mali bio.

On je rekao da će Srbija donositi odluke o davanju posebnog statusa pripadnicima centra u Nišu samostalno i u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Vučić je rekao da je sa američkim senatorom razgovarao i o internom dijalogu o pitanju Kosova i Metohije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Kako i na koji način da pokušamo da svi zajedno razumno pristupimo rešavanju tog problema. Ti razgovori nisu za nas nimalo laki, najveći broj zemalja EU su priznale nezavisnost Kosova, mi nismo i u okviru toga gledamo kako da unapredjujemo prijateljstvo Srbije i SAD", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, kao i da ga je upoznao sa merama koje je Srbija preduzela na polju ekonomije proteklih godina.

On je kazao da razmišlja o tome kako da privuče što više američkih investitora dodajući da je za njih pored mira i stabilnosti važno funkcionisanje pravne države, transparetntnost i smanjenje korupcije.

Vučić je zamolio američkog senatora Rona Džonsona da prenese poziv za posetu Srbiji predsedniku SAD Donaldu Trampu i potpredseniku SAD Majku Pensu.

"Ja ću to da uradim zvanično, uputiću im poziv da posete Srbiju, to je moja želja", rekao je Vučić i izrazio je zahvalnost Džonsonu što je došao u Beograd i time, kako je naveo, ukazao Srbiji izuzetnu čast.

Komentara: 0


#   Beograd   Aleksandar Vučić   SAD   predsednik Srbije   RSHC Ruski humanitarni centar   diplomatski imunitet   strana ulaganja   Ron Džonson
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima