Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тајна "руске базе" на аеродрому у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 17.11.2014.

Откако је пре 2 године основан Руско-српски хуманитарни центар (РСХЦ), не престају нагађања и спекулације да се заправо ради о прикривеној руској војној бази.

Тајна "руске базе" на аеродрому у  Нишу

Такве спекулације, наравно, постављају и питање да ли је то покушај стварања противтеже америчкој војној бази Бондстил на Косову, где је у време када је започела мисија КФОР-а - било око 50.000 људи, махом војника, пише хрватски "Јутарњи лист".

Иако руски хуманитарни центар у Нишу службено важи за седиште одакле Руси желе да помогну у елементарним непогодама на Балкану, учествујући у разминирању, гашењу шумских пожара, спашавању у поплавама или делујући у другим ванредним ситуацијама – дакле, без икакве војне намене - и даље се, међутим, провлачи прича како је то само вешто подметнуто кукавичје јаје, чије је стварно постојање битно другачије од оног јавно реченог.

Аеродром Константин Велики у смислу ваздушног саобраћаја је мртав, без редовних путничких линија, и да нема Руса и повремених летова њихових Иљушина 76, четворомоторних тешких транспортних авиона и хеликоптера КА 32 писта би зјапила сабласно празна.

Екипа "Јутарњег листа" која се упутила на нишки аеродром упркос очекивањима да ће наићи на војну полицију или снаге безбедности, несметано је дошла до улаза зграде на којој, не енглеском језику, великим белим словима пише назив центра.

Како "Јутарњи лист" наводи РСХЦ личи на део аеродрома за карго-промет са зградама за складиштење робе, каквих је поред цивилних аеродрома свуда по свету. Нигде војника или наоружаних стражара. Уместо сивомаслинастих војних возила, петнаестак црвених ватрогасних. Ни трага борбеним авионима, тенковима или оклопним транспортерима. У просторије СРЦХ-а се улази без икакве сигурносне провере.

Уместо у униформи начичканој одликовањима, какав је стереотип у приказивању руских војника, Анатолиј Башкирев, први заменик директора Руско-српског хуманитарног центра је лежерно одевен и спреман да одговори на сва новинарска питања. Око њега је мали тим техничког особља и преводилаца, опуштени и разговорљиви, без трунке војне уштогљености.

Анатолиј Башкирев каже да авиони Иљушин 76, авиони амфибије Бе-200 који могу понети и 20 тона воде, хеликоптери КС 32 и МИ 26 у Ниш долазе само по потреби, да би допремили хуманитарну помоћ или учествовали у гашењу пожара. Како сада нема шумских пожара, како нема поплава, ни других елементарних непогода, те летелице су у Русији, у саставу Министарства за ванредне ситуације и у Ниш могу доћи само заједничком одлуком влада двеју држава.

 

Башкирев поносно истиче како је, захваљујући постојању РСХЦ-у (споразум о његову оснивању Београд и Москва потписали 2012. године), био потребан само један дан да руска помоћ, током мајских поплава у Србији, стигне на угрожена подручја.

"Премијер Вучић замолио је за хитну помоћ 15. маја, а само дан касније ми смо већ били на поплављеном подручју око Обреновца. Руска је помоћ стигла пре свих и наши транспортни авиони довезли су на нишки аеродром тоне и тоне различите помоћи: од шатора, покривача, агрегата и чамаца, до брашна и шећера, дечје хране и хигијенских потрепштина. Наравно, стигло је и стотињак обучених особа за поступање у кризним ситуацијама, међу њима и рониоци", каже Башкирев.

У огромној хали су, уредно и под конац, сложени шатори, покривачи, пећи на чврсто гориво, пољске кухиње, агрегати, гумени чамци и весла, све до ватрогасних ''метли'' за ручно гашење пожара на тешко приступачним теренима. Ако ишта у РСХЦ-у има војничког, онда је то уредност хале: све је на свом месту и спремно за употребу кад год затреба.

"Тако мора бити, јер кад бисмо губили време тражећи где се што налази у тренутку када помоћ затреба, изгубили бисмо драгоцено време, каже Николај Сукора, задужен за бригу о материјално-техничким средствима.

Испред складишних хала, поред ватрогасних возила налази се роботизовано возило за гашење пожара, обојено у исту црвено боју као и ватрогасни камиони-цистерне.

"Ово је хрватски производ", каже Николај Сукора и објашњава да је возило на гусеницама огромни робот којим се, без угрожавања људских живота, могу гасити пожари када гори токсични материјал или када се из неких других разлога класична ватрогасна кола не могу приближити пожару. Роботизована ватрогасна возила производ су хрватске фабрике и њима се може даљински управљати и с дистанце од километар и по, али ако је потребно, и из хеликоптера.

То је, за сада, уз послове на хуманитарном разминирању, једина сарадња Руско-српског хуманитарног центра с Хрватском.

Приче о наводној руској војно бази на нишком аеродрому добиле замах откако је Србија постала земља кандидат за улазак у Европску унију, а нарочито откако је крајем прошле године добила датум за почетак приступних преговора.

Српским властима је без околишања речено да приближавање Београда Бриселу никако не може бити "паралелан процес'' с руском војном присутношћу у Нишу, те да Србија не може седити на две столице – руској и европској, наводи "Јутарњи лист"

Бивши премијер Ивица Дачић, данас министар сполних послова, који је и потписао споразум с Москвом о руском хуманитарном центру у Нишу, као и актуелни председник Владе, Александар Вучић, непрекидно су наглашавали да руска присутност нема војни карактер. Но, проблем је поновно ескалирао приликом прошломесечне посете Владимира Путина Београду, када је уз грмљавину руских МИГ-ова 29, присуствовао војној паради и када је требало да се потпише споразум којим би РСХЦ добио виши статус од постојећег. Иако садржај тог споразума није угледао светло дана, говоркало се да би руско особље на нишком аеродрому требало да ужива својеврсни дипломатски имунитет, што је поновно подстакло спекулације да је реч о војној бази.

Због притиска ЕУ и САД на Београд, тај споразум није потписан па је статус РСХЦ-а, за сада, остао непромењен.

 

Руси помагали и земљама региона

За две године колико делују у Нишу, Руси су помагали и другим држава у окружењу. Тако су у 2012., само неколико месеци након што су се стационирали, руски авиони учествовали у гашењу великих шумских пожара у околини Мостара, у Босни и Херцеговини. Ове године, пак, Руси су помогли и Словенији, упутивши пет изузетно снажних агрегата јачине од 100 и 120 киловата који су ублажили тешку електроенергетску ситуацију након струјног колапса насталог услед ледене кише и снежног невремена. Ти су агрегати струјом снабдевали цела мања насеља, производећи електричну енергију за домове, вртиће и школе.

СРЦХ би се помогла и хрватској у ванредној ситуацији уколико две земље потпишу споразум о таквој врсти сарадње. Иако Словенија и БиХ такве уговоре нису потписале, постоје околности када се помоћ може пружити и без постојања формалног међудржавног меморандума, рекао је "Јутарњем листу", Башкирев.

РСХЦ има заједничку српско руску управу, на чијем је челу две године Рус, потом две године Србин. Споразумом о оснивању Руско-српског хуманитарног центра две су државе регулирале и финансијске обавезе.

"Руски део особља који ради у Нишу има једногодишње уговоре с Министарством за ванредне ситуације Руске Федерације, које, кад истекну, могу и продужити. Неки су у Ниш довели и своје породице, други су сами. Изнајмили су станове у Нишу и сами брину о смештају и свему што је потребно за привремени боравак у другој средини", рекао је Башкирев.

Он једино није прецизно одговорио на питање колико је стварно Руса у нишу, наводи "Јутарњи лист". Рекао је да то зависи од ситуације, односно о томе треба ли деловати у некој кризној ситуацији – пожару, поплави, земљотресу или некој сличној природној катастрофи или о раду РСХЦ-а када таквих непогода нема.

Након обиласка РСХЦ-а, новинари хрватско листа нису, како наводе, стекли утисак да се тамо било што скрива и да је хуманитарна делатност тек пука маска испод које се камуфлира руска војна мисија и жеља Москве да се војно инфилтрира на Балкан и тако компензује изгубљену војну присутност у некадашњем Источном блоку, односно бившем Варшавском пакту, прије свега у земљама које граниче са Србијом, Бугарском и Румунијом, које су данас чланице НАТО савеза и Европске уније.

 

Може ли садашња руска присутност у некој ситуацији или другачијим политичким околностима бити претворена у војну базу, друго је питање, али је чињеница да сада ствари не стоје тако. РСХЦ није војна база, то је уистину хуманитарни центар како му и назив каже, закључује "Јутарњи лист".

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Руси   Ивица Дачић   Александар Вучић   аеродром   гашење пожара   аеродром Константин Велики   РСХЦ Руски хуманитарни центар   Николај Сукора   база   дипломатски имунитет   војна база
@DacicIvica @avucic @NisAirport @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима