Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руска аждаја гасила пожар

rssBookmark and Share

Ниш 10.09.2010. Блиц | Фото: Бета

Као огледало равна површина воде Облачинског језера у у трен се претворила у узбуркано море када су се над њом надвиле моћне елисе руског хеликоптера МИ 26, највеће летелице тог типа које се користе за гашење пожара

Руска аждаја гасила пожар

Ватра није имала шансу: праћена громогласном грмљавином мотора “руска аждаја” се спустила лако на двадесетак метара од површине језера и напунила џиновско ведро, из којег је, попут страшне кише, на шумски пожар убрзо било изручено чак 15 тона воде!

Овако је изгледао врхунац заједничке акције гашења шумског пожара који су јуче на Облачинском језеру код Ниша извели припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације. На делу је могла да се види и друга руска специјализована летелица - хеликоптер Ка 32, која је са пет тона воде “истуширала” и докрајчила пожар. У вежби су коришћена и два хеликоптера МУП-а Србије – “газела” којом је уочена ватрена стихија и из које је координисана акција гашења, и АБ 212, којим је извршен десант ватрогасаца. У гашењу симулираног пожара на земљи учествовало је седам ватрогасно спасилачких возила и 30 припадника сектора за ванредне ситуације МУП-а из Ниша и Прокупља.

Хеликоптер МИ 26 је највећа летелица ове врсте за гашење пожара и може да захвати 15 тона воде

Руске летелице стигле су пре неколико дана у Ниш специјално за ову вежбу, али ће се поново вратити на нишку ваздушну луку, када до 2012.године буде оформљен заједнички руско-српски Центар за деловање у ванредним ситуацијама. Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и амбасадор Русије Александар Конузин који су посматрали вежбу нису крили задовољство успешно окончаном заједничком акцијом.

-Долазак две руске летелице представља почетак реализације оснивања заједничког регионалног центра за реаговање у ванредним ситуацијама, одакле ће се дејствовати у региону у случајевима поплава, пожара и земљотреса. Овај центар је од великог интереса за цео регион због могућности брже акције. Највећи хеликоптер МУП-а Србије има носивост 1,2 тоне док мањи руски хеликоптер може да понесе пет тона, а већи до 20 тона воде и уз то може да лети седам часова без прекида. Очекујемо да ће се у будућем центру наћи и авион “Иљушин 70” чија је носивост 40 тона. Све државе у региону када се скупе неће имати већу и опремљенију екипу за гашење пожара него она која ће бити у Нишу, рекао је министар полиције Дачић и напоменуо да се из Центра се неће деловати само на подручју југоисточне Европе већ и Европске уније.

- Преко лета смо позвали руске летелице да буду у Србији, али се десило да у Србији није било пожара а у Русији су беснели, па зато летелице нису дошле али је зато договорена ова вежба објаснио је Дачић који је са руским пилотима причао на руском језику чиме је побрао њихове симпатије.

Конузин: Јединствен центар у свету

Амбасадор Конузин је рекао да је Србија прва земља са којом Русија оснива заједнички центар, какав не постоји нигде у свету.

- Из тог центра ће се деловати не само на подручју Балкана већ целе Европе. Изузетно ми је драго што се јавља све више земаља које су заинтересоване за учешће у њему. Израда докумената је у току, очекујемо да ће у најскорије време бити потписани и да ће Центар у скоријој будућности почети да ради, казао је Конузин који је после завршене вежбе са Дачићем честитао учесницима вежбе.


#   Ниш   пожар   Ивица Дачић   гашење пожара
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима