Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руски хеликоптери стижу у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 06.08.2012. Izvor: Agencije

У сусрет врелим данима и температурама изнад 40, као важан превентивни корак, на нишки аеродром у уторак стиже руски хеликоптер за гашење пожара, капацитета 5 тона воде. Са хеликоптером стиже и посада из Русије која ће у Нишу бити на располагању до 15. септембра.

Руски хеликоптери стижу у Ниш

Према речима Жарка Ранковића, градског већника Ниша, ово је изузетно значајан инфраструктурни потез, јер Србија тренутно има летилице које у просеку могу да носе око 2 тоне воде. Ово је продужетак сарадње између Русије и Србије, у циљу што ефикаснијег функционисања Регионалног центра за ванредне ситуације Србије у Нишу.

Према речима градског већника Ниша, Жарка Ранковића, задуженог за функционисање града у ванредним ситуацијама, 7. августа у Ниш слеће руски хеликоптер. Летелица ће више од месец дана бити на располагању надлежним службама у држави, као превенција у заштити од пожара у региону.

"Стиже хеликоптер у уторак, тачно у 11.40х, и јако је значајно што ћемо га имати због превенције јер ми хеликоптере тог капацитета немамо", каже Жарко Ранковић за РТВ5.

Иако Регионални центар за ванредне ситуације у Нишу, потписивањем међународног уговора између Русије и Србије, постоји већ више од две године, Ранковић напомиње да због изборних радњи у Србији још увек није законски све уређено да Центар и оптимално фунскционише. За сада нема статус правног лица, али ће градска власт у сардњи са државним органима урадити све да се документација прикупи у што бржем року и да Центар и званично законски почне да функционише.

Ипак, Ранковић напомиње да и свако од грађана може да уради нешто по питању заштите од пожара, па апелује још једном да је строго забрањено паљење ватре на отвореном.

"Законом је забрањено да грађани пале било шта на отвореном, а у ово време је нажалост обичај да сами пале стрњике, жбуње, растиње и још једном апелујем на све да то никако не раде, јер мала непажња може да доведе до страшних последица", каже Ранковић.

Састанак надлежних служби за функсионисање у ванредним ситуацијама, на државном нивоу, под вођством Предрага Марића, заказан је такође за уторак, каже Ранковић.

Поред хеликоптера који ће бити стациониран у Нишу, Србији ће бити на располагању још две летилице, носивости до 20 тона, које ће по потреби моћи да стигну за два сата до места пожара, каже Ранковић.


#   Ниш   Жарко Ранковић   Ер Србија   градска власт   Центар за ванредне ситуације
@airserbia @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима