Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ruski helikopteri stižu u Niš

rssBookmark and Share

Niš 06.08.2012. Izvor: Agencije

U susret vrelim danima i temperaturama iznad 40, kao važan preventivni korak, na niški aerodrom u utorak stiže ruski helikopter za gašenje požara, kapaciteta 5 tona vode. Sa helikopterom stiže i posada iz Rusije koja će u Nišu biti na raspolaganju do 15. septembra.

Ruski helikopteri stižu u Niš

Prema rečima Žarka Rankovića, gradskog većnika Niša, ovo je izuzetno značajan infrastrukturni potez, jer Srbija trenutno ima letilice koje u proseku mogu da nose oko 2 tone vode. Ovo je produžetak saradnje između Rusije i Srbije, u cilju što efikasnijeg funkcionisanja Regionalnog centra za vanredne situacije Srbije u Nišu.

Prema rečima gradskog većnika Niša, Žarka Rankovića, zaduženog za funkcionisanje grada u vanrednim situacijama, 7. avgusta u Niš sleće ruski helikopter. Letelica će više od mesec dana biti na raspolaganju nadležnim službama u državi, kao prevencija u zaštiti od požara u regionu.

"Stiže helikopter u utorak, tačno u 11.40h, i jako je značajno što ćemo ga imati zbog prevencije jer mi helikoptere tog kapaciteta nemamo", kaže Žarko Ranković za RTV5.

Iako Regionalni centar za vanredne situacije u Nišu, potpisivanjem međunarodnog ugovora između Rusije i Srbije, postoji već više od dve godine, Ranković napominje da zbog izbornih radnji u Srbiji još uvek nije zakonski sve uređeno da Centar i optimalno funskcioniše. Za sada nema status pravnog lica, ali će gradska vlast u sardnji sa državnim organima uraditi sve da se dokumentacija prikupi u što bržem roku i da Centar i zvanično zakonski počne da funkcioniše.

Ipak, Ranković napominje da i svako od građana može da uradi nešto po pitanju zaštite od požara, pa apeluje još jednom da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom.

"Zakonom je zabranjeno da građani pale bilo šta na otvorenom, a u ovo vreme je nažalost običaj da sami pale strnjike, žbunje, rastinje i još jednom apelujem na sve da to nikako ne rade, jer mala nepažnja može da dovede do strašnih posledica", kaže Ranković.

Sastanak nadležnih službi za funksionisanje u vanrednim situacijama, na državnom nivou, pod vođstvom Predraga Marića, zakazan je takođe za utorak, kaže Ranković.

Pored helikoptera koji će biti stacioniran u Nišu, Srbiji će biti na raspolaganju još dve letilice, nosivosti do 20 tona, koje će po potrebi moći da stignu za dva sata do mesta požara, kaže Ranković.


#   Niš   Žarko Ranković   Er Srbija   gradska vlast   Centar za vanredne situacije
@airserbia @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima