Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сарадња Прокупља и француског града Епонеа

rssBookmark and Share

Прокупље 18.04.2014. Бета

Представници француског града Епонеа, двадесетак километара удаљеног од Париза, данас су посетили Прокупље и разговарали са општинским руководством о успостављању културно-спортске и економске сарадње

Сарадња Прокупља и француског града Епонеа

Делагацију је предводио заменик градоначелника Епонеа Ивица Јовић, Србин из Француске, пореклом из прокупачког краја, који је пре десетак дана на листи Николе Саркозија изабран на ову функцију.

- Наша посета је само прва у низу која има за циљ успостављање културно - привредне сарадње Прокупчана са француским народом за који нас вежу братски и пријатељски односи још из времена Првог светског рата - рекао је он.

Јовић је нагласио да је град Епоне познат по аутомобилској индустрији и да у том месту раде фабрике "Рено" и "Пежо" које запошљавају 15.000 радника и најавио могућност успостављања и привредних веза Прокупља са тим француским економским гигантима.

Такође је најавио бољу сарадњу са Удружењем наших исељеника у Епонеу, које броји 300 чланова и окупља 500 српских породица насељених у овој француској регији из свих крајева Србије из шездесетих година прошлог века.

- У години када свет обележава почетак Првог светског рата сећамо се наших француских савезника који су српској војсци помагали у особођењу домовине - подсетио је председник Скупштине општине Прокупље Радослав Михајловић и додао да у знак сећања на то време две прокупачке улице носе имена славних француских војсковођа - "Генерала Транијеа" и "Франше д'Епереа".

Јовић је најавио и братимљење два пријатељска града Епонеа и Прокупља.

У знак добрих односа, фудбалски клуб Удружења наших исељеника "Србија " из Епонеа који чине углавном француски фудбалери, одиграће пријатељску утакмицу са домаћином ФК "Топличанин".

Коментара: 0


#   Прокупље   Француска   сарадња   посета   Радослав Михајловић
@


 


[ Додај коментар ]