Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Симпо Шик обуставља производњу лесонита

rssBookmark and Share

22.06.2012. Аutor : S.Radović |

Због погоршања временских услова и драстичног смањења протока воде у реци Бањској руководство компаније Симпо ШИК, јединог српског произвођача лесонит плоча мокрим поступком, донело је одлуку да од данас обустави даљу производњу лесонит плоча, казала је за портал ''Јужна Србија'' портпарол тог предузећа Јована Несторовић.

Симпо Шик обуставља производњу лесонита

Постројење за прераду отпадних вода које је саставни део фабрике лесонита Симпо ШИК-а ради континуирано и прати процес производње. Врши се редовна екстерна контрола пречишћене еколошке воде према законским захтевима и свакодневна контрола квалитета улазне и излазне технолошке воде из постројења у погонској лабораторији на свака два сата.

Од како су погоршани метеоролошки услови (без падавина, високе дневне температуре) уз противправно коришћење воде из река за наводњавање пољопривредних површине, дошло је до драстичног смањења протока вода у рецепијенту реке Бањске. Као додатна мера контроле уведено је мерење параметара квалитета воде (ПХ, температуре и бистрине) на свака два сата и то 100 м изнад водоиспуста (на водозахвату реке Бањске) и 300 м испод изливног канала из постројења.

-Како се и у будућем периоду очекују изузетно високе температуре и даље алармантно опадање нивоа река читава ситуација поприма размере елементарне непогоде, стога ни поред свих предузетих мера Симпо ШИК неће моћи да стабилизује производњу. Зато је донета одлука да се производња у фабрици лесонита обустави све док се не створе одговарајући услови за континуирану производњу која је у складу са законским прописима у области очувања и заштите животне средине, казал је Несторовићева.

Она каже да због обуставе производње Симпо ШИК трпи штету од 50.000 евра дневно и неће моћи да испоштује потписане уговоре чија је вредност око 14 милиона евра, обратиће се ургентно Министарству економије и регионалног развоја и Министарству заштите животне средине, рударства и просторног планирања ради добијања помоћи за тренутно и трајно решавање проблема водоснабдевања.


#   Симпо   Шик   Симпо Шик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима