Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Simpo Šik obustavlja proizvodnju lesonita

rssBookmark and Share

22.06.2012. Autor : S.Radović |

Zbog pogoršanja vremenskih uslova i drastičnog smanjenja protoka vode u reci Banjskoj rukovodstvo kompanije Simpo ŠIK, jedinog srpskog proizvođača lesonit ploča mokrim postupkom, donelo je odluku da od danas obustavi dalju proizvodnju lesonit ploča, kazala je za portal ''Južna Srbija'' portparol tog preduzeća Jovana Nestorović.

Simpo Šik obustavlja proizvodnju lesonita

Postrojenje za preradu otpadnih voda koje je sastavni deo fabrike lesonita Simpo ŠIK-a radi kontinuirano i prati proces proizvodnje. Vrši se redovna eksterna kontrola prečišćene ekološke vode prema zakonskim zahtevima i svakodnevna kontrola kvaliteta ulazne i izlazne tehnološke vode iz postrojenja u pogonskoj laboratoriji na svaka dva sata.

Od kako su pogoršani meteorološki uslovi (bez padavina, visoke dnevne temperature) uz protivpravno korišćenje vode iz reka za navodnjavanje poljoprivrednih površine, došlo je do drastičnog smanjenja protoka voda u recepijentu reke Banjske. Kao dodatna mera kontrole uvedeno je merenje parametara kvaliteta vode (PH, temperature i bistrine) na svaka dva sata i to 100 m iznad vodoispusta (na vodozahvatu reke Banjske) i 300 m ispod izlivnog kanala iz postrojenja.

-Kako se i u budućem periodu očekuju izuzetno visoke temperature i dalje alarmantno opadanje nivoa reka čitava situacija poprima razmere elementarne nepogode, stoga ni pored svih preduzetih mera Simpo ŠIK neće moći da stabilizuje proizvodnju. Zato je doneta odluka da se proizvodnja u fabrici lesonita obustavi sve dok se ne stvore odgovarajući uslovi za kontinuiranu proizvodnju koja je u skladu sa zakonskim propisima u oblasti očuvanja i zaštite životne sredine, kazal je Nestorovićeva.

Ona kaže da zbog obustave proizvodnje Simpo ŠIK trpi štetu od 50.000 evra dnevno i neće moći da ispoštuje potpisane ugovore čija je vrednost oko 14 miliona evra, obratiće se urgentno Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvu zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja radi dobijanja pomoći za trenutno i trajno rešavanje problema vodosnabdevanja.


#   Simpo   Šik   Simpo Šik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima