Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Kuršumliji sve zamrlo, samo još „Simpo Šik” radi

rssBookmark and Share

Kuršumlija 25.12.2013. Izvor: Politika

U ovoj varošici podno Kopaonika privredni život bi potpuno zamro da nema Turističkog preduzeća , koja gazduje banjama u Prolomu i Lukovu, kao i spomenikom prirode Đavolja varoš na Radanu.

U Kuršumliji sve zamrlo, samo još „Simpo Šik” radi

Velika nada, međutim, polaže se i u drvni kombinat „Simpo ŠIK”, nastao pre 2010. godine, preuzimanjem i obnavljanjem pogona nekada moćnog ŠIK „Kopaonik”, propalog u privatizaciji. U protekle dve-tri godine potpuno je obnovljena proizvodnja u gotovo svim pogonima kombinata i sada ovde radi 630 radnika. U međuvremenu su osvojena tržišta širom Evrope. Jedina fabrika lesonita u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu, izvozi danas svoje proizvode u Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Nemačku, Češku, Slovačku, Švedsku, kao i u sve bivše republike Jugoslavije, od Makedonije do Slovenije.Pored sirovog, koji je najznačajnije proizvod „Simpo Šik-a”, ovde je počela proizvodnja i oplemenjenog lesonita. Prema rečima direktora,Milorada Andrejevića, direktora „Simpo ŠIK-a”, u narednom periodu strategija će biti usmerena na povećanje prodaje ovog veoma traženog proizvoda.

– Još jedan naš proizvod je veoma tražen u inostranstvu – šper ploča. To je, trenutno najzaposleniji deo Kombinata, gde se radi punim kapacitetom u dve smene, a planiramo uskoro da uvedemo i treću – kaže Andrejević. On dodaje da i pogon masiva, nameštaja od punog drveta, radi u dve smene, jer je saradnja sa švedskom „Ikeom” veoma uspešna i ovi proizvodi, takođe, nalaze kupce širom Evrope.

Ekonomska kriza, naravno, odražava se i na ovaj kombinat. Nagomilale su se obaveze za poreze i doprinose, pa je u julu račun firme bio blokiran. Sporazumom sa vladom dug je reprogramiran i sada se rate uredno uplaćuju.

To nije zaustavilo proizvodnju, ali suša i preostali radnici ŠIK „Kopaonik” jesu. Gotovo sva proizvodnja „Simpo ŠIK-a” zasnovana je na korišćenju velikih količina vode, zbog toga je fabrika i napravljena na obalama reke Banjske. Međutim, česte suše u ovim krajevima dovode do toga da proizvodnja mora da se prekine jer nema dovoljno vode.

Uz to, nerešeno restrukturiranje bivšeg ŠIK „Kopaonik” dovelo je do toga da su preostali radnici ovog kombinata nedavno skoro mesec dana blokirali ulazak u fabrike „Simpo ŠIK”, tražeći da im se isplate zaostale zarade, poveže staž i socijalno osiguranje. Tek intervencijom nadležnih ministarstava, ovaj problem je prebrođen tako što je pitanja tranzicije na sebe preuzela vlada. Tako je odblokiran rad i, zahvaljujući zalihama, stranim kupcima je na vreme isporučena ugovorena roba. Inače, kako kaže direktor Milorad Andrejević, moglo je da dođe do teških posledica. Jer, strani kupci se strogo drže ugovora i rokova. Njih ne interesuju naši nerešeni problemi i bez pardona otkazuju ugovore. Srećom za radnike „Simpo ŠIK-a” i ceo ovaj kraj, do toga, ipak, nije došlo.


#   Kuršumlija   Simpo   Šik     Simpo Šik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima