Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Школа извршила повреду прописа о забрани дискриминације

rssBookmark and Share

12.09.2013. СР

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић утврдила је пропусте у раду Економске школе у Куршумлији која је извршила повреду прописа о забрани дискриминације, због пропуста да заштити ученика Стефана Радовића, припадника ЛГБТ популације.

Школа извршила повреду прописа о забрани дискриминације

- Утврђено је да Економска школа у Куршумлији “није благовремено предузела одговарајуће мере ради превазилажења дискриминаторног става ученика према ЛГБТ популацији и спречавања дискриминације Стефана Радовића на основу његове сексуалне оријентације, што је допринело да неколико ученика 29. октобра 2012. године дискриминише Стефана Радовића упућивањем вербалних коментара увредљиве и узнемирујуће садржине, који су се односили на његову сексуалну оријентацију, наводи се у саопштењу поверенице.

Како се додаје, повереница је школи наложила да без одлагања предузме све неопходне радње и мере којима ће обезбедити да сви запослени у школској установи прођу обуку/стручно усавршавање на тему забране дискриминације по основу сексуалне оријентације и другим личним својствима, како би се обезбедила већа сензибилисаност свих запослених као и да без одлагања школа предузме све неопходне мере из своје надлежности, како би се кроз одговарајуће програме, обуке и едукације међу ученицима/цама развијао дух толеранције, прихватања различитости и недискриминаторног понашања.

- Верујемо да ће препорука Поверенице и препорука Заштитника грађана, уз помоћ медија, бити јасна порука и Економској школи, али и целокупној јавности да су дискриминација и насиље над припадницима/цама ЛГБТ популације незаконита и неприхватљива понашања и да је дужност образовних институција да одлучно реагују, истиче се у саопштењу поверенице.


#   школе   економска школа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима