Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Škola izvršila povredu propisa o zabrani diskriminacije

rssBookmark and Share

12.09.2013. SR

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić utvrdila je propuste u radu Ekonomske škole u Kuršumliji koja je izvršila povredu propisa o zabrani diskriminacije, zbog propusta da zaštiti učenika Stefana Radovića, pripadnika LGBT populacije.

Škola izvršila povredu propisa o zabrani diskriminacije

- Utvrđeno je da Ekonomska škola u Kuršumliji “nije blagovremeno preduzela odgovarajuće mere radi prevazilaženja diskriminatornog stava učenika prema LGBT populaciji i sprečavanja diskriminacije Stefana Radovića na osnovu njegove seksualne orijentacije, što je doprinelo da nekoliko učenika 29. oktobra 2012. godine diskriminiše Stefana Radovića upućivanjem verbalnih komentara uvredljive i uznemirujuće sadržine, koji su se odnosili na njegovu seksualnu orijentaciju, navodi se u saopštenju poverenice.

Kako se dodaje, poverenica je školi naložila da bez odlaganja preduzme sve neophodne radnje i mere kojima će obezbediti da svi zaposleni u školskoj ustanovi prođu obuku/stručno usavršavanje na temu zabrane diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i drugim ličnim svojstvima, kako bi se obezbedila veća senzibilisanost svih zaposlenih kao i da bez odlaganja škola preduzme sve neophodne mere iz svoje nadležnosti, kako bi se kroz odgovarajuće programe, obuke i edukacije među učenicima/cama razvijao duh tolerancije, prihvatanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja.

- Verujemo da će preporuka Poverenice i preporuka Zaštitnika građana, uz pomoć medija, biti jasna poruka i Ekonomskoj školi, ali i celokupnoj javnosti da su diskriminacija i nasilje nad pripadnicima/cama LGBT populacije nezakonita i neprihvatljiva ponašanja i da je dužnost obrazovnih institucija da odlučno reaguju, ističe se u saopštenju poverenice.

Komentara: 0


#   škole   ekonomska škola
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima