Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Смањује се број првака: Основне школе у Нишу почеле са уписом

rssBookmark and Share

03.02.2015. Весна Петровић, Јужна Србија Инфо

Пријављивање деце за полазак у први разред у нишким школама је почело, а родитељи могу да изаберу школу у којој ће се њихово дете школовати осам година
Прошле године је у Нишу уписано 2.350 првака, а ове године их је у припремним групама “Пчелице” свега 1.749

Ратко Вукићевић ОШ
Ратко Вукићевић ОШ

У нишким основним школама је почео упис првака, а према очекивањима надлежних и ове године ће у први разред бити уписано око 2.350 седмогодишњака који су пре тога имали припремну наставу, односно, завршили су, такозвани, нулти разред при школама или у нишким вртићима.

Као и прошле и ове године родитељи будућих првака моћи ће да бирају школу у којој ће уписати своје дете без обзира на место становања.

Са друге стране школе се грчевито годинама уназад боре да привуку што већи број седмогодишњака како би попунили планирана одељења.

То се, посебно односи на централне градске школе где нема прилива новог становништва, док школе у приградским насељима која се шире немају овај проблем.

“Ове године у предшколским групама у целодневном боравку имамо  1.703 седмогодишњака, док припремну наставу у трајању од четири сата прати 676 малишана”, каже Иван Тодоров, помоћник директора ЈП “Пчелица”. “Практично то значи да у вртићима тренутно има 1.749 малишана који ће сада да упишу први разред.

Овај број је нешто мањи у односу на прошлу годину јер су, у међувремену, неке групе укинуте, њих четири, у Чамурлији, Мезграји, про ОШ “Свети Сава” и у вртићу “Панда”.

Живомир Јовановић, начелник Школске управе у Нишу додаје да ће они прецизнији податак о броју првака који се сада уписују имати крајем маја када добију подетке из школа.

“Податак који има “Пчелица” помало нас је све изенанадио јер је то мањи број деце у односу на прошлу годину”, каже Живомир Јовановић. “И поред тога очекујемо да и ове године упишемо бар исти број деце у први разред као и лани, мада је чињеница да се број првака и даље смањује због пада наталитета”.

Предшколаца има и у основним школама, а њихов број варира од школе до школе, али када се и они прикључе деци из вртића очекује се да септембра у први разред пође, оквирно, око 2.500 малишана.

Основна школа “Ратко Вукићевић” у Нишу вршиће упис деце у први разред почев од марта 2015.године, али је пријављивање ученика већ почело.Уписују се деца рођена 2008.године, од 1.марта до краја године  и јануара и фебруара 2009.године.

У први разред могу да се упишу и деца рођена од 1.марта до 31.августа 2009.године, на захтев родитеља који желе да она пођу раније у школу, након провере спремности за полазак у школу.

“Школа уписује децу која имају пребивалиште на подручју школе, али у складу са просторним могућностима, школа ће уписивати и децу са подручја друге школе, на захтев родитеља”, кажу директори.”Како би остварили ово право родтељи су морали до 1.фебруара да посденсу захтев школи у којој желе да упишу дете, тако да родтељ може да изабере основну школу која му највише одговара”.

Управо из тог разлога многе школе већ воде “кампању” за упис првака. Постало је већ уобичајено да се организује и отворени дан када родтељи будућих првака могу да посете школу и види шта она све нуди њиовом детету на почетку школовања.

“У школи имамо 50 предшколаца у две групе”, каже Милена Костић, директорица ОШ “Вожд Карађорђе” у Нишу. “Оно што наша школа нуди будућим ученицима је безбедност и кавалитетна настава, односно већ проверен учитељски кадар.

Сигурност деце обезбеђујемо тако што  користе учионице у приземљу школе, а нудимо им и продужени боравак где са учитељима раде домаће задатке, уче и припремају се за сутрашњу наставу што је велико растрећење за родитеље. Осим тога, школа има и своју кухињу где стиже храна из “Пчелице”, али малишани могу да добију топли оброк сваког дана”, каже Милена Костић.

Директорка ОШ “Вожд Карађорђе” додаје да ће школа ускоро организовати и “отворени дан” када ће их посетити родитељи будућих првака и уверити се у квалитет услуга које школа нуди.

“Тог дана добиће орговоре на сва питања, а моћи ће да разговарају са учитељима, али наставницима школе”, каже наша саговорница.

У ОШ “Ратко Вукићевић” тренутно се у предшколској групи налази 58 седмогодишњака које чека упис у први разред.             

“Надамо се већем броју првака јер родитељи већ зову и распитују се за упис код нас, а не налазе се на подручју наше школе. Њихово право је да бирају школу, а избор у великој мери зависи од онога што школа нуди”, каже директорка ове школе Дивна Стевановић.

На то за коју ће се школу родитељи определити утиче много фактора. Понекад пресудни наставнички кадар, успех ученика на такмичењима, али и језици који су понуђени деци за учење као и понуда ваннаставних активности.

Све је већи број родитеља који школу бирају по систему да ли она има продужени боравак јер у породици нема ко да брине о малишанима после школе јер родитељи раде, а школе, са друге стране,у све већем броју отварају или продужени или целодневни боравак за најмлађе ђаке.


#   школе   Живомир Јовановић   ученици   Свети Сава   упис   Пчелица ПУ   Вожд Карађорђе ОШ   Школска управа     Ратко Вукићевић ОШ   Дивна Стевановић   Милена Костић   Отворени дан   топли оброк
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима