Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Smanjuje se broj prvaka: Osnovne škole u Nišu počele sa upisom

rssBookmark and Share

03.02.2015. Vesna Petrović, Južna Srbija Info

Prijavljivanje dece za polazak u prvi razred u niškim školama je počelo, a roditelji mogu da izaberu školu u kojoj će se njihovo dete školovati osam godina
Prošle godine je u Nišu upisano 2.350 prvaka, a ove godine ih je u pripremnim grupama “Pčelice” svega 1.749

Ratko Vukićević OŠ
Ratko Vukićević OŠ

U niškim osnovnim školama je počeo upis prvaka, a prema očekivanjima nadležnih i ove godine će u prvi razred biti upisano oko 2.350 sedmogodišnjaka koji su pre toga imali pripremnu nastavu, odnosno, završili su, takozvani, nulti razred pri školama ili u niškim vrtićima.

Kao i prošle i ove godine roditelji budućih prvaka moći će da biraju školu u kojoj će upisati svoje dete bez obzira na mesto stanovanja.

Sa druge strane škole se grčevito godinama unazad bore da privuku što veći broj sedmogodišnjaka kako bi popunili planirana odeljenja.

To se, posebno odnosi na centralne gradske škole gde nema priliva novog stanovništva, dok škole u prigradskim naseljima koja se šire nemaju ovaj problem.

“Ove godine u predškolskim grupama u celodnevnom boravku imamo  1.703 sedmogodišnjaka, dok pripremnu nastavu u trajanju od četiri sata prati 676 mališana”, kaže Ivan Todorov, pomoćnik direktora JP “Pčelica”. “Praktično to znači da u vrtićima trenutno ima 1.749 mališana koji će sada da upišu prvi razred.

Ovaj broj je nešto manji u odnosu na prošlu godinu jer su, u međuvremenu, neke grupe ukinute, njih četiri, u Čamurliji, Mezgraji, pro OŠ “Sveti Sava” i u vrtiću “Panda”.

Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu dodaje da će oni precizniji podatak o broju prvaka koji se sada upisuju imati krajem maja kada dobiju podetke iz škola.

“Podatak koji ima “Pčelica” pomalo nas je sve izenanadio jer je to manji broj dece u odnosu na prošlu godinu”, kaže Živomir Jovanović. “I pored toga očekujemo da i ove godine upišemo bar isti broj dece u prvi razred kao i lani, mada je činjenica da se broj prvaka i dalje smanjuje zbog pada nataliteta”.

Predškolaca ima i u osnovnim školama, a njihov broj varira od škole do škole, ali kada se i oni priključe deci iz vrtića očekuje se da septembra u prvi razred pođe, okvirno, oko 2.500 mališana.

Osnovna škola “Ratko Vukićević” u Nišu vršiće upis dece u prvi razred počev od marta 2015.godine, ali je prijavljivanje učenika već počelo.Upisuju se deca rođena 2008.godine, od 1.marta do kraja godine  i januara i februara 2009.godine.

U prvi razred mogu da se upišu i deca rođena od 1.marta do 31.avgusta 2009.godine, na zahtev roditelja koji žele da ona pođu ranije u školu, nakon provere spremnosti za polazak u školu.

“Škola upisuje decu koja imaju prebivalište na području škole, ali u skladu sa prostornim mogućnostima, škola će upisivati i decu sa područja druge škole, na zahtev roditelja”, kažu direktori.”Kako bi ostvarili ovo pravo rodtelji su morali do 1.februara da posdensu zahtev školi u kojoj žele da upišu dete, tako da rodtelj može da izabere osnovnu školu koja mu najviše odgovara”.

Upravo iz tog razloga mnoge škole već vode “kampanju” za upis prvaka. Postalo je već uobičajeno da se organizuje i otvoreni dan kada rodtelji budućih prvaka mogu da posete školu i vidi šta ona sve nudi njiovom detetu na početku školovanja.

“U školi imamo 50 predškolaca u dve grupe”, kaže Milena Kostić, direktorica OŠ “Vožd Karađorđe” u Nišu. “Ono što naša škola nudi budućim učenicima je bezbednost i kavalitetna nastava, odnosno već proveren učiteljski kadar.

Sigurnost dece obezbeđujemo tako što  koriste učionice u prizemlju škole, a nudimo im i produženi boravak gde sa učiteljima rade domaće zadatke, uče i pripremaju se za sutrašnju nastavu što je veliko rastrećenje za roditelje. Osim toga, škola ima i svoju kuhinju gde stiže hrana iz “Pčelice”, ali mališani mogu da dobiju topli obrok svakog dana”, kaže Milena Kostić.

Direktorka OŠ “Vožd Karađorđe” dodaje da će škola uskoro organizovati i “otvoreni dan” kada će ih posetiti roditelji budućih prvaka i uveriti se u kvalitet usluga koje škola nudi.

“Tog dana dobiće orgovore na sva pitanja, a moći će da razgovaraju sa učiteljima, ali nastavnicima škole”, kaže naša sagovornica.

U OŠ “Ratko Vukićević” trenutno se u predškolskoj grupi nalazi 58 sedmogodišnjaka koje čeka upis u prvi razred.             

“Nadamo se većem broju prvaka jer roditelji već zovu i raspituju se za upis kod nas, a ne nalaze se na području naše škole. Njihovo pravo je da biraju školu, a izbor u velikoj meri zavisi od onoga što škola nudi”, kaže direktorka ove škole Divna Stevanović.

Na to za koju će se školu roditelji opredeliti utiče mnogo faktora. Ponekad presudni nastavnički kadar, uspeh učenika na takmičenjima, ali i jezici koji su ponuđeni deci za učenje kao i ponuda vannastavnih aktivnosti.

Sve je veći broj roditelja koji školu biraju po sistemu da li ona ima produženi boravak jer u porodici nema ko da brine o mališanima posle škole jer roditelji rade, a škole, sa druge strane,u sve većem broju otvaraju ili produženi ili celodnevni boravak za najmlađe đake.


#   škole   Živomir Jovanović   učenici   Sveti Sava   upis   Pčelica PU   Vožd Karađorđe OŠ   Školska uprava     Ratko Vukićević OŠ   Divna Stevanović   Milena Kostić   Otvoreni dan   topli obrok
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima