Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И званично, Сокобања први град у Србији са комплетним системом за примарну селекцију амбалажног отпада

rssBookmark and Share

Сокобања 01.06.2018. Јужна Србија Инфо

Захваљујући општини Сокобања, јавно комуналном предузећу „Напредак“ и Секопаку, Сокобања је постала први град у Србији који има комплетан систем за примарну селекцију и одлагање амбалажног отпада.

И званично, Сокобања први град у Србији са комплетним системом за примарну селекцију амбалажног отпада

У оквиру пројекта „Вашу амбалажу у рециклажу“ у самом граду обезбеђено је 350 видно обележених контејнера различитих боја за сакупљање пет амбалаже, папира и стакла као и 4000 канти за сакупљање амбалажног отпада за свако домаћинство на територији Сокобање. Према најновијим подацима у нашој земљи се сакупи и пошаље на рециклажу 55 одсто амбалажног отпада. 

“Сокобања, прва еколошка општина проглашена Декларацијом из 1992. године, мора уложити знатно веће напоре како би оправдала ову титулу. Чињеница да је ово најстарија српска бања, по многима најлепша, где је развој здравственог туризма заснован на природним факторима, нас обавезује на ефикасну заштиту и очување природних ресурса. Развој туристичке делатности у великој мери зависи од природних фактора који чине окосницу здравственог туризма“, рекао је Исидор Крстић,  председник Општине Сокобања.  

У Секопаку који је лидер у управљању амбалажним отпадом имају за циљ да се овакав систем примарне селекције успостави у свим градовима у Србији. 

„Велико ми је задовољство што смо заједно са Општином Сокобања успели да реализујемо овај значајан пројекат који ће омогућити да Сокобања, краљица бањског туризма, буде иноватор и лидер у домену очувања животне средине. Наше стратешко опредељење је да у сарадњи са локалним самоуправама, односно комуналним предузећима, заједнички развијамо системе прикупљања амбалажног отпада. Наш циљ је да у наредном периоду буде покривена цела земља“, рекла је Виолета Белановић Кокир, директорка Секопака. 

„Све чланице Секопака дају велику подршку успостављању примарне селекције отпада у градовима широм Србије. Изузетно је важно да како компаније, тако и сви грађани, имају свест о томе да су правилно одлагање отпада и рециклажа неопходни процеси који једино могу да нам обезбеде чистију животну средину“, изјавила је овим поводом Слободанка Цуцић, менаџер корпоративних послова у Апатинској пивари, једној од оснивача Секопака.    

Из општине Сокобања апеловали су на све грађане да се активирају и дају свој допринос како би сви заједно сачували природну лепоту краљице бањског туризма.

 


#   Сокобања   екологија   председник општине   рециклажа   Исидор Крстић   Секопак компанија   Напредак ЈКП
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима