Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Споменик албанским терористима је у Нишу

rssBookmark and Share

22.01.2013. Autor: S.R.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да ће споменик припадницима ОВПМБ, који је уклоњен из центра Прешева, бити премештен на локацију о којој ће бити одлучено у преговорима са албанским представницима.

Споменик албанским терористима је у Нишу
Станковић је гостујући на ТВ Б92 казао да се споменик тренутно налази у депоу Министарства унутрашњих послова у Нишу и да ће одатле бити премештен чим се нађе решење.

Истакао је да је ситуација на југу Србије стабилна и да су тензије "вештачки" подигнуте.

Станковић је додао да је разговарао са председником и премијером Србије који су му, како каже, рекли да ће првом приликом посетити територију Прешева, Бујановца и Медвеђе и обавити разговор са представницима локалне самоуправе.

"Мислим да су тензије (на југу Србије) подигнуте на вештачки начин, али се надам да ћемо их преговорима избећи, с обзиром да су пред нама велики послови што се тиче побољшања живота и рада људи на том простору", казао је Станковић.

Он је нагласио да је све што се налази у резолуцији Албанаца од 10 тачака, нашло и у предлогу српских надлежних органа за спорни споменик крајем децембра.

Додао је да је српски предлог када је реч о споменику био да он не буде на јавној површини и да се о њему, као и о споменику који је подигнут у Лучанима, дискутује до 1. јула и да се тек онда донесе одлука о дефинитивном постављању.

Упитан да прокоментарише рушење надгробних споменика на територији Косова и Метохије, Станковић је казао да је то ван домената Србије, и да је за то надлежна међународна заједница.

"Она је дужна да обезбеди ред на простору КиМ. Било је логично очекивати да ће до тога доћи", истакао је Станковић.


#   споменик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима