Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spomenik albanskim teroristima je u Nišu

rssBookmark and Share

22.01.2013. Autor: S.R.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da će spomenik pripadnicima OVPMB, koji je uklonjen iz centra Preševa, biti premešten na lokaciju o kojoj će biti odlučeno u pregovorima sa albanskim predstavnicima.

Spomenik albanskim teroristima je u Nišu
Stanković je gostujući na TV B92 kazao da se spomenik trenutno nalazi u depou Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu i da će odatle biti premešten čim se nađe rešenje.

Istakao je da je situacija na jugu Srbije stabilna i da su tenzije "veštački" podignute.

Stanković je dodao da je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije koji su mu, kako kaže, rekli da će prvom prilikom posetiti teritoriju Preševa, Bujanovca i Medveđe i obaviti razgovor sa predstavnicima lokalne samouprave.

"Mislim da su tenzije (na jugu Srbije) podignute na veštački način, ali se nadam da ćemo ih pregovorima izbeći, s obzirom da su pred nama veliki poslovi što se tiče poboljšanja života i rada ljudi na tom prostoru", kazao je Stanković.

On je naglasio da je sve što se nalazi u rezoluciji Albanaca od 10 tačaka, našlo i u predlogu srpskih nadležnih organa za sporni spomenik krajem decembra.

Dodao je da je srpski predlog kada je reč o spomeniku bio da on ne bude na javnoj površini i da se o njemu, kao i o spomeniku koji je podignut u Lučanima, diskutuje do 1. jula i da se tek onda donese odluka o definitivnom postavljanju.

Upitan da prokomentariše rušenje nadgrobnih spomenika na teritoriji Kosova i Metohije, Stanković je kazao da je to van domenata Srbije, i da je za to nadležna međunarodna zajednica.

"Ona je dužna da obezbedi red na prostoru KiM. Bilo je logično očekivati da će do toga doći", istakao je Stanković.


#   spomenik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima