Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија данас бира нови парламент

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2014. Танјуг

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни избори, на којима право гласа има 6.767.324 грађана

Србија данас бира нови парламент

На збирном изборном листићу је 19 листа странка коалиција и група грађана, од тога седам мањинских, на којима је укупно 3.020 кандидата за посланика.

Биће отворена 8.262 бирачка места у Војводини, централној Србији и у заводима за извршење заводских санкција, а на Косову и Метохији 90. Гласаће се и на 35 бирачких места у 20 држава.

На збирном изборном листићу прва је коалиција окупљена око СНС, друга коалиција СПС-ПУПС-ЈС, затим Демократска странка Србије трећа, ЛДП је четврти, СВМ пети, СРС шеста, а УРС седми.

Под редним бројем осам биће листа "Са Демократском странком за демократску Србију", девета ће бити листа "Двери - Бошко Обрадовић", а десета листа СДА Санџака - др Сулејман Угљанин.

На збирној изборној листи 11. место имаће коалициона листа Борис Тадић - Нова демократска странка - Зелени, ЛСВ - Ненад Чанак, Заједно за Србију, ВМДК, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, а 12. ће бити листа "Трећа Србија".

Под редним бројем 13 биће "Црногорска партија - Јосип Броз", а 14 "Листа националних заједница - Емир Елфић".

Под редним бројем 15 налазиће се листа "Доста је било - Саша Радуловић", 16. ће бити "Коалиција грађана свих народа и народности (РДС - СДС)", 17. "Патриотски фронт - Др Борислав Пелевић",18. "Руска странка - Слободан Николић", а листа "Партије за демократско деловање - Риза Халими" биће последња на збирном изборном листићу.

Од 19 листа седам су мањинске, а од укупно 3.020 кандидата за посланика 1.087 или 36 одсто чине жене, што је и законски прописано. У земљи је на снази предизборна тишина траје до затварања бирачких места, а подразумева забрану изборне пропаганд.

Током тог периода забрањена је изборна пропаганда преко средстава јавног информисања, одржавање јавних скупова и објављивање процена изборних резултата, слање порука бирачма и постављање пропагандног материјала странака на раздаљини мањој од 50 метара од бирачког места.

Правила о изборној тишини односе се и на програм електронских медија емитован путем Интернета.

Одштампано је укупно 6.801.161 листића, што чини и обавезну резерву од 0,5 одсто од утврђеног броја бирача, а листићи ће бити на 32 језичке варијанте, поред српског и на језицима националних мањина.

Бирачки листић је светло плаве боје, на А4 формату, а контролни светло љубичасте боје.

Држављани Србије који живе у Великој Британиији и САД, због друге временске зоне, гласали су јуче, 15. марта, а резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју да буду објављени пре завршетка гласања у Србији.

Према подацима државних институција, у иностранству живи око четири милиона држављана Србије. Међутим, према подацима ДКП за гласање се пријавило око 3.500.

Бирачка места биће отворена у Аустрији, Белгији, Великој Британији и Босни и Херцеговини - у Сарајеву и Бањалуци. У Италији ће бити отоврена четири бирачка места - у Риму, Милану, Трсту и Вићенци, затим у Либији, Македонији, Норвешкој и Русији.

Држављани Србије који живе у Немачкој бирачко право моћи ће да искористе на шет бирачких места, и то у Берлину, Диселдорфу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Хамбургу, а у САД на три - Вашингтону, Њујорку и Чикагу.

Бирачко место биће отворено у Словенији, затим у Турској - Истамбулу, у Уједињеним Арапским Емиратима - Абу Дабију, у Француској - Паризу и Стразбуру, а у Холандији у Хагу.

У Хрватској ће се гласати у Загребу и Вуковару, у Црној Гори у Подгорици и Херцег Новом, затим у Чешкој Републици и на два бирачка места у Швајцарској - Берну и Цириху.

За ове ванредне парламентарне изборе држављани Србије који живе у Канади и још неким државама неће моћа да гласају, јер се за изборе пријавило мање од 100 бирача, што је законски минимум.

Држављани Србије који се нису пријавили за гласање у иностранству своје бирачко право моћи ће да остваре у Србији, у месту пребивлишта.

Они који су у служби у Војсци Србије гласаће на 26 бирачких места у Младеновцу, Беочину, Лозници, Ваљеву, Јагодини, Сјеници, Чајетини, Рашкој, Тутину, Брусу, Нишу, Куршумлији, Прокупљу, Лебану, Медвеђи, Врању, Владичином Хану, Бујановцу и Прешеву.

Грађани Србије, који имају бирачко право, могу у сваком моменту да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак у општинској односно градској управи где имају пребивалиште или преко сајта Министарства правде и државне управе уношењем матичног броја.

Ванредни републички избори коштаће милијарду и 146 милиона 440.000 динара и средства су обезбеђена из буџетске резерве.

Ванредне парламентарне изборе прате домаћи и страни посматрачи. Центар за слободне изборе и демократију - Цесид једина је домаћа организација која је од РИК тражила и добила акредитацију за посматрање ванредних парламентарних избора, док је интересовање страних посматрача знатно веће.

Када је реч о међународним организацијама у којима је Србија члан, посматрачи ће бити из ОЕБС/ОДИХР (ОЕБС/КДИЉП), Парламентарне скупштине ОЕБС, Мисије ОЕБС у Србији, Парламентарне скупштине Савета Европе.

Посматрачи долазе и из централних изборних комисија Албаније и Руске Федерације.

Међународна организације у којима Србија није члан, а РИК је дао акредитације њиховим делегацијама је Интерпарламентарна скупштина Заједнице независних држава - ИПС ЗНД.

Када је реч о међународним невладиним организацијама, изборе у Србији ће пратити Заједничка мрежа међународних волонтера из Јапана.

И три амбасаде су затражиле и добиле акредитацију како би њихове дипломате пратиле изборе - Британска амбасада, Амбасада Бугарске и Амбасада САД.

Трошкове праћења избора сносе подносиоци пријаве чији посматрачи прате изборе.

Коментара: 0


#   Ниш   Врање   Прокупље   Бујановац   Куршумлија   ДС   СПС   СНС   УРС   Лебане   Медвеђа   Владичин Хан   Прешево   избори   СРС   ЛДП   избори 2014   НДС
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @SRS_info @ldp @


 


[ Додај коментар ]