Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija danas bira novi parlament

rssBookmark and Share

Vranje 16.03.2014. Tanjug

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa ima 6.767.324 građana

Srbija danas bira novi parlament

Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od toga sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika.

Biće otvorena 8.262 biračka mesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.

Na zbirnom izbornom listiću prva je koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, zatim Demokratska stranka Srbije treća, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta će biti lista "Dveri - Boško Obradović", a deseta lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista "Treća Srbija".

Pod rednim brojem 13 biće "Crnogorska partija - Josip Broz", a 14 "Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić".

Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista "Dosta je bilo - Saša Radulović", 16. će biti "Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS - SDS)", 17. "Patriotski front - Dr Borislav Pelević",18. "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", a lista "Partije za demokratsko delovanje - Riza Halimi" biće poslednja na zbirnom izbornom listiću.

Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene, što je i zakonski propisano. U zemlji je na snazi predizborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta, a podrazumeva zabranu izborne propagand.

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

Odštampano je ukupno 6.801.161 listića, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Birački listić je svetlo plave boje, na A4 formatu, a kontrolni svetlo ljubičaste boje.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniiji i SAD, zbog druge vremenske zone, glasali su juče, 15. marta, a rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju da budu objavljeni pre završetka glasanja u Srbiji.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci. U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

Oni koji su u službi u Vojsci Srbije glasaće na 26 biračkih mesta u Mladenovcu, Beočinu, Loznici, Valjevu, Jagodini, Sjenici, Čajetini, Raškoj, Tutinu, Brusu, Nišu, Kuršumliji, Prokuplju, Lebanu, Medveđi, Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu i Preševu.

Građani Srbije, koji imaju biračko pravo, mogu u svakom momentu da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak u opštinskoj odnosno gradskoj upravi gde imaju prebivalište ili preko sajta Ministarstva pravde i državne uprave unošenjem matičnog broja.

Vanredni republički izbori koštaće milijardu i 146 miliona 440.000 dinara i sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve.

Vanredne parlamentarne izbore prate domaći i strani posmatrači. Centar za slobodne izbore i demokratiju - Cesid jedina je domaća organizacija koja je od RIK tražila i dobila akreditaciju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora, dok je interesovanje stranih posmatrača znatno veće.

Kada je reč o međunarodnim organizacijama u kojima je Srbija član, posmatrači će biti iz OEBS/ODIHR (OEBS/KDILjP), Parlamentarne skupštine OEBS, Misije OEBS u Srbiji, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Posmatrači dolaze i iz centralnih izbornih komisija Albanije i Ruske Federacije.

Međunarodna organizacije u kojima Srbija nije član, a RIK je dao akreditacije njihovim delegacijama je Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država - IPS ZND.

Kada je reč o međunarodnim nevladinim organizacijama, izbore u Srbiji će pratiti Zajednička mreža međunarodnih volontera iz Japana.

I tri ambasade su zatražile i dobile akreditaciju kako bi njihove diplomate pratile izbore - Britanska ambasada, Ambasada Bugarske i Ambasada SAD.

Troškove praćenja izbora snose podnosioci prijave čiji posmatrači prate izbore.


#   Vranje   Prokuplje   Bujanovac   Kuršumlija   DS   SPS   SNS   URS   Lebane   Medveđa   Vladičin Han   Preševo   Nenad Čanak   izbori   Riza Halimi   SRS   Saša Radulović   Borislav Pelević   LDP   izbori 2014   Boris Tadić   NDS   Boško Obradović   Crnogorska partija   OEBS   SDS   Zajedno za Srbiju   Dosta je bilo   grupa građana   izborna tišina   biračka mesta   Ruska stranka   Ambasada SAD   Abu Dabi   diplomatija
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @SRS_info @SasaRadulovich @ldp @socdemstranka @ZajednoZaSrbiju @DostaJeBilo @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima