Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Програмери из Ниша у екипи која је освојила три медаље на Тајвану

rssBookmark and Share

21.07.2014. Танјуг

Четворица младих програмера из Србије освојила су три медаље на управо одржаној 26. Међународној информатичкој олимпијади у Тајпеју на Тајвану, саопштио је вођа екипе Србије Никола Милосављевић.

Програмери из Ниша у екипи која је освојила три медаље на Тајвану

Српски програмери освојили су две сребрне и једну бронзану медаљу, а на овогодишњем такмичењу учествовало је 311 такмичара из 82 земље.

Димитрије Ердељан, ученик гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду и Марко Станковић, ученик гимназије "Светозар Марковић" у Нишу добили су сребрну медаљу.

Иван Стошић, ученик гимназије "Светозар Марковић" у Нишу освојио је бронзану медаљу.

Нашу земљу представљао је и Андреј Ивашковић, ученик Математичке гимназије у Београду, коме је, нажалост, недостајало свега пет поена до бронзане медаље, навео је Милосављевић у писаној изјави.

Екипа Србије за ово такмичење одабрана је после низа такмичења које укључују квалификације, окружно такмичење, државно такмичење и Српску информатичку олимпијаду као завршни ступањ.

У креирању и одабиру задатака за ова такмичења, одржавању система за аутоматско тестирање и у припремама ученика, сваке године активно учествује Државна комисија за такмичења из информатике - тим од 15-ак људи, углавном студената који су и сами бивши такмичари.

Завршне припреме у трајању од седам дана одржане су у Истраживачкој станици Петница и финансирао га је "Мајкрософт дивелопмент центер Србија" (Мицрософт Девелопмент Центер Сербиа (МДЦС).

Трошкове пута на Међународну информатичку олимпијаду покрило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије.


#   Светозар Марковић   Светозар Марковић гимназија   Јован Јовановић   програмери   олимпијада   Марко Станковић   Иван Стошић   Ер Србија   Министарство просвете
@airserbia @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима