Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стиже нови закон у Србији: И гејеви стају пред матичара

rssBookmark and Share

28.05.2013. Autor: Novosti

У Србији се припрема закон како би се партнерима истог пола, који живе заједно, омогућило да правно регулишу однос. Питања око усвајања и васпитања деце, засад, нема међу параграфима.

Стиже нови закон у Србији: И гејеви стају пред матичара

Како „Новости“ сазнају, на јавној расправи 4. јуна биће детаљно представљен модел закона о регистрованим истополним заједницама. За партнере који живе у вишегодишњој заједници, омогућило би се да наслеђују некретнине, да у случају смрти уживају пензију или неку социјалну помоћ дотадашњег партнера, да могу једни друге да посећују у болници као чланови најуже породице.Услов за то биће увођење у јединствени регистар, који би водили - матичари.

Овај модел припремио је Центар за унапређење правних студија. А Канцеларија за људска и мањинска права позвала је на јавну расправу и представнике Министарстава правде, рада, запошљавања и социјалне политике, као и ЛГБТ организације.

"Ово су само могућа законска решења, чији је циљ да се правно регулише статус људи истог пола који живе у заједници " објашњава за „Новости“ Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска права.

"Видећемо хоће ли одредбе моћи да се „уграде“ у постојећи закон или ће се донети посебан, па смо зато и позвали људе из министарстава. У сваком случају, нема препрека да се оваква решења донесу, јер не потиру оно што пише у Уставу - да је брак између мушкарца и жене " додаје Пауновић.

И Саша Гајин, из Центра, тврди да се предложеним прописом само поштују одредбе других закона који забрањују било какву врсту дискриминације:

"На пример, незаспосленом партнеру било би омогућено да преко другог који је у радном односу добије здравствену књижицу. Суштина је да се правно регулишу односи два лица. А док је Устав овакав, бракови се не могу изједначити".

 

Министарка: ЛГБТ заједница треба да од државе тражи поштовање закона

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић неуропсихијатар по струци поручила је да треба охрабрити припаднике ЛГБТ популације да затраже од државе, појединаца и институција поштовање закона и њихових права.

.

- Комплексност овог друштвеног питања нису решила на једноставан начин ни многа развијенија друштва од наших, али то никако није оправдање и није прихватљиво да се овим питањем не бавимо, под изговором да има и важнијих тема - указала је министарка у Палати "Србија".

Задатаак државе је, како је додала, да штити подједнако све грађане, а испит зрелости друштва јесте управо квалитет живљења и степен заштите који имају угрожене, рањиве и мањинске групе.

Министарка је нагласила да проблем ЛГБТ популације неће нестати преко ноћи, да зато о томе треба отворено разговорати.

Ђукић Дејановић је подсетила да је о правима ЛГБТ заједнице донето неколико закона, међу њима је први био Закон о радиодифузији (2002. године), којим је дата обавеза Радиодифузној агенцији да спречи ширење говора мржње и због различитости сексуалне орјентације.

Потом су, како је додала, уследили усвајање Закон о раду 2005, који послодавцима забрањује дисктриминацију на основу сексулног опредељења, Закон о високом образовању, који такође гарантује једнака права без обзира на разлике.

- Донет је и Закон о младима 2011. године који забрањује сваку врсту сексуалне дискриминације, а изменама и допунама омогућено је да држава сноси трошкове за операције промене пола - истакла је Ђукић Дејановић.

Коментара: 0


#   Закон о раду   људска права   Славица Ђукић Дејановић   Канцеларија за људска и мањинска права   Сузана Пауновић   Саша Гајин
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима