Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Међународни дан људских права

Bookmark and Share

10.12.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

Међународни дан људских права, обележава се данас широм света, 67. годину за редом, као подсетник да сваки човек има право на живот, слободу и сигурност.

Данас је Међународни дан људских права

Обележавање је почело 1950. године, две године након што је је 10. децембра у УН потписана Универзална декларација о људским правима.

Сузана Пауновић, директорке Канцеларија за људска и мањинска права о сајму "Сложени мозаик Србије"

У њој је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

У оквиру Савета Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Србија се придружује обележавању тог дана, а данас ће бити одржан низ активности тим поводом.

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије организује Сајам "Сложени мозаик Србије" који ће се одржати у хали пет Београдског сајма.

На Сајму ће учествовати представници државних институција, националних савета националних мањина, организација цивилног друштва, туристичких организација и други. Свечаном отварању присутвоваће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин...

Сајам се организује у сарадњи са националним саветом мађарске, словачке, чешке, ромске, црногорске, немачке, бугарске, румунске, хрватске, буњевачке, русинске, украјинске, влашке, македонске, грчке, немачке и ашкалијске националне мањине, који ће на својим штандовима представити културну баштину.

У оквиру културно-уметничког програма наступиће национални ансамбл "Коло" и културно-уметничка друштва која ће изводити традиционалне игре и песме.

Сајам је отворен од 10 до 17 часова, а улаз је бесплатан.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић поручио је јуче да Међународни дан људских права - 10. децембар - представља прилику да се јасно пошаље порука о значају заједничке борбе против нетолеранције и екстремизма како би сваки грађанин и грађанка имали иста права и једнаке шансе за живот.

У Србији су посебно рањиве групе жене и деца жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми и Ромкиње, старија и ЛГБТ популација, саопштено је из кабинета Заштитника грађана Зорана Пашалића.

"Оружани сукоби, унесрећене жртве терористичких напада и колоне миграната и избеглица, скоро седам деценија од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, представљају најпотресније слике савременог света", наводи се у саопштењу.

Талас миграната и избеглица су појаве из тог таласа које су видљиве и у Србији, наводи Пашалић и додаје да се осим тога, суочавамо и са вишегодишњим проблемима грађана у остваривању њихових права.

  

Коментара: 0


#   Александар Вулин   људска права   Особе са инвалидитетом   Бранко Ружић   Зоран Ђорђевић   жртве насиља   Канцеларија за људска и мањинска права   Сузана Пауновић   Међународни дан људских права
@VulinAleksandar @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима