Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски Дан борбе против дијабетеса

rssBookmark and Share

Ниш 14.11.2020. Јужна Србија Инфо

Светски Дан борбе против дијабетеса (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Светски Дан борбе против дијабетеса

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем.

Светска здравствена организација и Међународна федерација за дијабетес које су промовисале овај дан, процениле су да ће се број оболелих људи од дијабетеса у свету до 2045. године повећати на 629 милиона.

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

У Србији, као и у развијеним земљама у свету, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи годишње умре око 3500 особа од ове болести. Процењује се да је готово половина оболелих у нашој земљи старија од 65 година, али и да око 38 % особа са типом дијабетес 2 нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

 

Светски дан борбе против шећерне болести, Дом здравља Ниш обележава низом активности. У Саветовалишту за дијабетес, које је формирано 2015. године, редовно се одржавају здравствено промотивне активности, кроз индивидуални и групни здравствено-васпитни рад.

Екипе Саветовалишта за дијабетес и Центра за превентивне здравствене услуге, најмање два пута недељно, организују акције у централном холу Дома здравља Ниш, посвећене примарној превенцији дијабетеса и скринингу на дијабетес (уз поштовање препоручених мера заштите од COVID 19 инфекције).

Основни циљ ових активности је информисање грађана о значају превенције и ране дијагностике дијабетеса, као и здравим животним навикама које смањују ризик од настанка обољења.


#   Ниш   Дом здравља   дијабетес   Дан борбе против дијабетеса
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима