Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић: Питање дана када ће се код нас регистровати британски сој вируса корона

rssBookmark and Share

Ниш 24.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Потребно је вакцинисати што већи број људи у што краћем периоду, поручује за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида Бранислав Тиодоровић. Истиче да је реално очекивати да се нови сојеви вируса појаве у Србији и да би због тога требало да останемо доследни у спровођењу мера.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да је интересовање грађана за вакцинацију изнад очекивања. Поручује да је потрбно да се што већи број грађана што пре вакцинише, јер то иде у прилог стварања стабилне ситуације.

Међутим, Тиодоровић истиче да то зависи од прилива вакцина и да ће бити потребно да стигне још много доза да би се вакцинација спровела што успешније.

Епидемиолог каже да је потребно да се вакцинише најмање између милион и по и два милиона људи са по две дозе, што значи да је потребно да стигне још много вакцина.

Тиодоровић наводи да је свеједно коју ће вакцину грађани да приме и да је важно да се вакцинишу са две дозе.

Најбоље је, каже, да грађани одлуку о вакцинацији донесу са изабраним лекаром, оним који води њихову болест.

Питање дана када ћемо открити нови сој у Србији 

Када је реч о забринутости због нових сојева вируса, пре свега британског и јужноафричког, Тиодоровић је рекао да Кризни штаб прати ситуаицију у Европи.

Наводи да је британски сој откривен у земљама у региону и да је само питање дана када ће се он дијагностиковати и у Србији.

Бранислав Тиодоровић је рекао да научни радови не говоре о великом повећању смртности, али говоре о повећаној заразности и о томе би требало водити рачуна.

Додаје да је ситуација у Србији сада повољнија, али да то не би требало много истицати, јер се мере морају задржати. Сматра да је погрешно рећи да ће вакцинација преко ноћи решити проблем, већ ће то морати да потраје и биће потребно још много времена да се спроведе до краја.

Тиодоровић напомиње да је добро што у овом тренутку имамо смањење броја оболелих, и да на тај начин здравствени систем може мало да предахне, али поручује да морамо бити спремни за евентуалну појаву новог соја вируса.

Наводи да, према ономе што се до сада зна, све вакцине које се користе у Србији штите и од новог соја.

"Добро је вакцинисати се што пре и у што већем обиму. Људи треба да приме и другу дозу, обезбедићемо да то буде спроведено", рекао је Тиодоровић.

Хоће ли бити попуштања мера 

На питање о новим мерама, истакао је да ће медицински део Кризног штаба сигурно остати доследан јер је прерано за одлуке о неком великом ублажавању.

"Да ли ће то бити мале варијације у смислу радног времена, то је друго питање. Али мислим да је важно да будемо издржљиви и да одговорно спроводимо мере и да не дође до опуштања, што би могло да нам погорша стање", поручио је Тиодоровић.

Каже да највећа опасност лежи у комуникацији са околним светом, нарочито са регионом, јер је Србија отворена земља, и комуникација јесте у интересу политике и економије.

Зато истиче да морамо да будемо сигурни да се мере при уласку у земљу спроводе до краја.

Када је реч о прогнозама, Тиодоровић наводи да можемо да очекујемо да ће стање ићи у правцу лаганог побољшања, али да би нови сој требало на време да се открије и понавља да се морају спроводити мере.

Како каже, потребно је да, уз добру вакцинацију створимо солидну ситуацију, да бисмо могли да контролишемо стање.


#   Ниш   Бранислав Тиодоровић   Коронавирус   нови ковид
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима