Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком, има и деце у озбиљном стању

rssBookmark and Share

Ниш 18.04.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да се из ванредне прешло у неповољну епидемијску ситуацију, али да то не важи за целу земљу. Наводи да има и деце која су у озбиљном стању.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се ситуација не побољшава динамиком коју су очекивали.

"Из ванредне смо прошле у неповољну, која је једна нијанса. То не важи за целу земљу, као у Новом Пазару и око Новог Пазара. Имамо значајно смањење позитивних дијагностиковања нових случајева. Може се рећи да имамо мало смањење броја првих прегледа и да постоји смањење броја примљених у хоспитал. Још имамо висок број оних који фатално заврше. Најважније је контролисати радно активно становништво, а они који фатално заврше су старији хронични болесници", наводи Тиодоровић.

Има, напомиње, и деце која су у озбиљној ситуацији.

"Подаци говоре да су они под контролом, али да су у тешкој ситуацији. Ако се каже да су нека деца у Крагујевцу, Нишу, Београду на респиратору, онда то говори о њиховом стању", напомиње Тиодоровић.

На питање шта зна о стању четворогодишњег дечака који је на респиратору у Нишу и бебе у Крагујевцу, наводи да не зна ништа ново, сем да се педијатри боре за њихов живот.

"Ради се у оба случаја о стеченом обољењу. Та деца која имају предиспозиције, на њих се мора посебно пазити, а њихови родитељи треба да размишљају о томе да им се не донесе вирус и не направи још већи проблем него што га имају", истиче Тиодоровић.

Важно је заштитити децу и тинејџере

Деца, наводи, морају да пођу у школу, то је стварно прека потреба.

"Она је дошла и са стране педагога, психолога. Чак су и деца говорила једним добрим процентом да би ипак више желела да уче у школи, а да онлајн буде заступљен колико мора. Они ће ићи по систему који смо примењивали и који ће се надаље примењивати", каже Тиодоровић.

Према његовим речима, врше се озбиљна испитивања вакцинације код деце.

"Млађи од 18, односно 16 година не могу да се вакцинишу, а врло је важно заштитити их. Присутна су велика испитивања, па 'Фајзер' то ради са децом од 7 до 15 година, можда ће до краја године да се испостави да деца могу да приме ту вакцину. Ту ситуацију смо имали са грипом, додуше истраживање је много дуже трајало. Али, се са узраста од 15 спустило на седам година, па се сада зна да против грипа са предлогом педијатра могу да се вакцинишу и деца изнад шест месеци", каже Тиодоровић.

Данас и сутра сви они грађани који нису пријављени, могу да се вакцинишу "Фајзеровом" вакцином у централном објекту Дома здравља, а сутра у хали "Чаир" и Нишкој Бањи.


#   Ниш   Бранислав Тиодоровић   Коронавирус   ковид болница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима