Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу проглашена ванредна ситуација

rssBookmark and Share

Лесковац 13.07.2020. Јужна Србија Инфо

Данас је у Лесковцу одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације. Директора Завода за јавно здравље др Александра Николић, изнела је актуелну епидемиолошку ситуацију у претходној недељи која се оцењује као неповољна, с тога је предложила пооштравање мера заштите.

У Лесковцу проглашена ванредна ситуација

„На данашњи дан је на територији Округа потврђено 1050 случајева који су позитивни на вирус корона, од тога са територије града Лесковца потврђено је 820 случајева, са територије општине Власотинце 120, Лебане 60, Бојник 28, Медвеђа 24. Тренутно се чека 475 резултата тестирања за град Лесковац из референтних лабораторија.“

Др Николић је данас Штаб и јавност обавестила да ће ЗЗЈЗ узорке упућивати и у лабораторију у Батајници како би се смањило време чекања на резултате тестирања.

Усвојена је и одлука о прогашењу ванредне ситуације на територији града Лесковца која је проглашана ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва на територији града Лесковца у циљу спречавања ширења и сузбијања епидемије заразне болести COVID-19.

Градоначелник Лесковца и командант штаба др сци. мед. Горан Цветановић је истакао да је други талас вируса корона  захватио читав свет, па и нашу државу и ситуација није нимало безазлена, број заражених лица се константно повећава, те да је неопходно да се поштују мере предострожности и заштите.

Према његовим речима забрињавајућа је чињеница да се већина суграђана, поготово младих, понаша прилично опуштено по питању препорука, па се тако окупљају велике групе људи без маски по кафићима, кафанама и ресторанима до касно у ноћ, несметано се праве прославе и људи се масовно окупљају. Он је упутио критику појединим власницима угоститељских објеката који нису поштовали препоруке о ограничењу радног времена. Увођење ванредне ситуације и наредбе, препоруке и закључци који су данас усвојени имају за циљ да заустави даље ширење епидемије и упозори грађане да зарад свог здравља, здравља своје породице и читавог града да поштују све мере јер број регистрованих са средње тешком и тежом сликом расте, капацитети у болницама су скоро попуњени.

„Анализом тренутне ситуације дошли смо до закључка да се препоруке које смо пре седам дана на штабу усвојили углавном нису поштовале. Сматрајући да је довољно да идемо на ниво личне одговорности сваког појединца били смо флексибилни нисмо пре седам дана увели ванредну ситуацију. Имајући у виду да то није дало жељене резултате и да систем препорука није потпуно уродио плодом и да има више негативних него позитивних примера, као и да је повећан број хоспитализованих пацијената у болници који су на кисеонику, морали смо да будемо ригиднији“ – рекао је данас градоначелник и командант Штаба Цветановић.

„Ванредна ситуација је уведена на 14 дана и то од 13. до 27. јула, и надамо се да је то довољно да се прекине ланац ширења заразе. У име читавог Штаба апелујем на све наше суграђане да сви заједно заштитимо себе, сопствене породице и друге“ – закључио је градоначелник.

На данашњој седници усвојене су и следеће наредбе, препоруке и закључци:

  1. Организована окупљања на простору јавне намене, у затвореном простору или на отвореном простору, дозвољена су само када се окупља до 20 особа. Под организованим окупљањем нарочито се сматрају: прославе, музичке, забавне и културне манифестације, спортски догађаји са присуством публике и слична окупљања. Минимална површина расположивог простора је 4 квадратна метра по особи. Обавезно је држање дистанце од 2 метра.
  2. Ограничава се радно време пружања угоститељских услуга, на начин:

а) у делу затвореног простора услуге се неће пружати од 21 час до 06 часова наредног дана,

б) у делу отвореног простора услуге се неће пружати од 23 часа до 06 часова наредног дана.

  1. У угоститељском објекту, коцкарници и кладионици у затвореном простору број гостију се ограничава на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље је обавезно да све време користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и слично гост је у обавези да користи заштитну маску. На улуазу у објекат и у тоалету објекта обавезно је средство за дезинфекцију руку.

У угоститељском објекту у делу отвореног простора (летњим баштама) број гостију се ограничава на минимално 2 квадратна метра површине баште по госту.

а) Уколико постоји могућност да се башта отвореног типа прошири заузећем јавне површине, дозвољено је проширење исте на јавну површину без повећања капацитета (број столова, столица уколико се на овај начин смањује епидемиолошки ризик по госте, под условом да се не омета слободан пролаз пешака и не угрожава безбедност кретања).

б) Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Приликом доласка, одласка у тоалет и слично гост је у обавези да користи заштитну маску.

в) После сваке употребе столова и прибора морају се дезинфиковати.

г) За сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку.

д) Прибор и посуђе се морају прати искључиво машински.

Дискотеке и клубови у затвореном простору у коме гости стоје, крећу се или играју уз музику, у периоду примене ових мера могу да раде само у статичном режиму (столови са местима за седење) на начин регулисан под тачком 2. Дискотеке и клубови на отвореном, у периоду примене ових мера могу да раде само у статичном режиму баште отвореног типа.

  1. У стамбеним зградама примењивати најмање једном дневно дезинфекцију заједничких просторија, а више пута дневно дезинфекцију рукохвата, квака, прекидача, дугмади у лифту.
  2. У образовним установама (предшколским, школским и високообразовним) одложити све скупове и свечаности, на временски период од 14 дана.

Пријемне и друге испите, као и уписне поступке организовати уз примену свих мера заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

  1. Препоручује се одлагање свадби, кршења, журки и других прослава са већим бројем учесника, или њихово одржавање са минимално протоколарно потребним бројем људи, на временски период од 14 дана.
  2. Забрањује се рад затворених базена, спа и велнес центара на временски период од 14 дана.
  3. Обавезно коришћење заштитне маске на пијацама, а обавеза се односи на продавце, купце и раднике пијаце.
  4. У предшколским установама спроводити све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства.
  5. У верским објектима и приликом верских обреда спроводити све мере личне заштите.
  6. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организовати уз спровођења свих мера заштите.
  7. У јавном превозу обавезно је ношење заштитне маске, редовно проветравање и дезинфекција возила. Лицима без заштитне маске забрањује се улаз у возила јавног превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица), као и често проветравање и дезинфекција возила а забрањен је улаз путника у такси возило без маски.
  8. У продајним објектима број потрошача на најмање 6 квадратних метара корисне површине по потрошачу.
  9. У парковима, дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавезно је држање физичке дистанце од 2 метра, осим уколико бораве са лицима из породичног или заједничког домаћинства.
  10. Продужити рад COVID 19 амбуланте Дома здравља Лесковац са радним временом од 07 до 22 часова, уколико се тренд пораста броја пацијента у ковид амбуланти настави, отворити још једну COVID 19 амбуланту Дома здравља Лесковац.
  11. Појачати контролу спровођења мера превенције у јавним објектима, у градском превозу и колективима од стране надлежних инспекцијских служби.
  12. Као обавезно превентивна мера појачаног здравственог надзора, ради спречавања и сузбијања заразне болести COVID 19 одређује се ношење заштитних маски у свим затвореним просторима са посебним нагласком на поште, банке, јавне институције, продавнице и тржне центре, на територији града Лесковца.
  13. Налаже се Градској управи – Одељењу за инспекцијске послове и Одељењу за комуналне милиције да редовно контролишу спровођење напред наложене мере и да о томе редовно извештавају Градски штаб за ванредне ситуације.
  14. Налаже се ЈКП „Комуналац“ Лесковац да појача дизинфекцију јавних површина са већом фреквенцијом становништва, а посебно јавне површине око здравствених установа на територији града Лесковца.


#   Лесковац   ванредна ситуација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима