Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу обележен Дан победе над фашизмом уз марш Гвозденог пука

rssBookmark and Share

Ниш 09.05.2019. Јужна Србија Инфо

И ове године, четврти пут заредом, Ниш се придружио маршу “Бесмртног пука”. „Бесмртни пук“ је традиционални марш, у којем потомци бораца против фашизма марширају улицама градова широм Србије, носе фотографије својих предака и тиме симболично подсећају на славне дане борбе против фашизма.

У Нишу обележен Дан победе над фашизмом уз марш Гвозденог пука

Венци су најпре положени поред споменика совјетским пилотима код логора на Црвеном крсту, који су настрадали од америчких авиона у тзв. Нишком инциденту 1944.године, а затим је велика поворка Бесмртног пука кренула булеваром 12.фебруар до центра града и споменика ослободиоцима.

На споменику ослободиоцима Ниша делегације војске,полиције,округа и града положиле су венце,а присутнима се обратио генерал у пензији Владимир Лазаревић,некадашњи командант приштинског корпуса.

Ово је други пут како манифестацију подржава и у њој учествује локална самоуправа.

Идеја о маршу потекла је из Русије, где је 2011. године улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака који су страдали у Другом светском рату од фашиста. Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије, што је потврђено и овом манифестацијом.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Дарко Булатовић   Владимир Лазаревић   Гвоздени пук   локална самоуправа   Други светски рат   фотографије   историја   Дан победе
#GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима