Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom uz marš Gvozdenog puka

rssBookmark and Share

Niš 09.05.2019. Južna Srbija Info

I ove godine, četvrti put zaredom, Niš se pridružio maršu “Besmrtnog puka”. „Besmrtni puk“ je tradicionalni marš, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka i time simbolično podsećaju na slavne dane borbe protiv fašizma.

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom uz marš Gvozdenog puka

Venci su najpre položeni pored spomenika sovjetskim pilotima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih aviona u tzv. Niškom incidentu 1944.godine, a zatim je velika povorka Besmrtnog puka krenula bulevarom 12.februar do centra grada i spomenika oslobodiocima.

Na spomeniku oslobodiocima Niša delegacije vojske,policije,okruga i grada položile su vence,a prisutnima se obratio general u penziji Vladimir Lazarević,nekadašnji komandant prištinskog korpusa.

Ovo je drugi put kako manifestaciju podržava i u njoj učestvuje lokalna samouprava.

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista. Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije, što je potvrđeno i ovom manifestacijom.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Darko Bulatović   Vladimir Lazarević   Gvozdeni puk   lokalna samouprava   Drugi svetski rat   fotografije   istorija   Dan pobede
#GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima