Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу обележен Дан војних падобранаца

rssBookmark and Share

15.10.2017. Јужна Србија Инфо

Припадници и ветерани 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде, уз присуство бројних гостију, обележили су јуче у касарни ,,Аеродром” у Нишу Дан војних падобранаца - 14. октобар.

У Нишу обележен Дан војних падобранаца

Честитке падобранцима упутили су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Најистакнутијим падобранцима, али и ветеранима, додељена су признања и награде, а великом броју војника додељено је и звање падобранца.

Свечаност је почела минутом ћутања за све страдале падобранце, а на крају свечаности су положени венци на спомен-обележја. У част богате историје организован је и обилазак спомен-собе 63. падобранског батаљона.

Гости су на тактичко-техничком збору могли да погледају део наоружања и опреме 63. падобранског батаљона, а више падобранаца је извело демо-скокове са заставама Републике Србије, Војске Србије и 63. падобранског батаљона.

Свечаности у касарни ,,Аеродром" присуствовали су начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Илија Тодоров, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, команданти јединица размештених у гарнизону Ниш, команданти и пензионисани припадници 63. падобранског батаљона и 63. падобранске бригаде, као и представници локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве и Удружења ветерана, летача и падобранаца из Ниша и Новог Сада.

Дан падобранаца се обележава у знак сећања на дан када је 1944. године у савезничком кампу за обуку командоса код Барија у Италији од бораца Народноослободилачке војске Југославије формиран први падобрански батаљон у новој Југославији.


#   Љубиша Диковић   Зоран Величковић   63. падобранска   Милосав Симовић   Војска Србије   војни аеродром
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима