Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу почело враћање имовине

rssBookmark and Share

10.08.2012. Autor: Agencije

Након усвајања новог закона о реституцији у Нишу се већ виде пионирски, али конкретни кораци.Део зграде на углу Душанове улице, где је још крајем 19. века била пекара у власништву породице Јанчић, применом Закона о реституцији, враћен је власницима. Ово је први случај у Нишу, да је захтев позитивно решен у корист старих власника.

У Нишу почело враћање имовине

"Задовољни смо, наравно, веровали смо, али је борба трајала дуго, више од 60 година чекамо на овакав расплет", каже за РТВ5 Александар Јанчић, власник.

Ипак, и даље постоје препреке у спровођењу закона и велика борба бивших власника тек почиње, каже Јанчић.

"Спровођење закона се тумачи на разне начине и, за сада, враћање непокретности и зграда иде некако, али враћање земљишта на којем су те зграде још увек се не спроводи, и на томе ћемо радити, јер је закон јасан", каже Јанчић.
Друго позитивно решење о повраћају имовине у Нишу је враћање локала у згради преко пута Јанчићеве, такође у Душановој улици, Нишлији Николи Јовановићу.

У Лиги за заштиту имовине и људских права кажу да у Нишу очекују подношење 6.000 захтева, од којих би бар половина требало да буде враћена.

Ове две зграде у центру Ниша су доказ да је то и могуће. А према речима Јанчића, могуће је да ће, након више од века, овде поново бити отворена пекара, као у старом Нишу.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима