Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu počelo vraćanje imovine

rssBookmark and Share

10.08.2012. Autor: Agencije

Nakon usvajanja novog zakona o restituciji u Nišu se već vide pionirski, ali konkretni koraci.Deo zgrade na uglu Dušanove ulice, gde je još krajem 19. veka bila pekara u vlasništvu porodice Jančić, primenom Zakona o restituciji, vraćen je vlasnicima. Ovo je prvi slučaj u Nišu, da je zahtev pozitivno rešen u korist starih vlasnika.

U Nišu počelo vraćanje imovine

"Zadovoljni smo, naravno, verovali smo, ali je borba trajala dugo, više od 60 godina čekamo na ovakav rasplet", kaže za RTV5 Aleksandar Jančić, vlasnik.

Ipak, i dalje postoje prepreke u sprovođenju zakona i velika borba bivših vlasnika tek počinje, kaže Jančić.

"Sprovođenje zakona se tumači na razne načine i, za sada, vraćanje nepokretnosti i zgrada ide nekako, ali vraćanje zemljišta na kojem su te zgrade još uvek se ne sprovodi, i na tome ćemo raditi, jer je zakon jasan", kaže Jančić.
Drugo pozitivno rešenje o povraćaju imovine u Nišu je vraćanje lokala u zgradi preko puta Jančićeve, takođe u Dušanovoj ulici, Nišliji Nikoli Jovanoviću.

U Ligi za zaštitu imovine i ljudskih prava kažu da u Nišu očekuju podnošenje 6.000 zahteva, od kojih bi bar polovina trebalo da bude vraćena.

Ove dve zgrade u centru Niša su dokaz da je to i moguće. A prema rečima Jančića, moguće je da će, nakon više od veka, ovde ponovo biti otvorena pekara, kao u starom Nišu.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima