Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У понедељак штрајк упозорења у школама

rssBookmark and Share

27.09.2011. Аutor : B. Gigović |

Штрајк упозорења просветних радника у основним и средњим школама заказан је за 3. октобар, уколико до краја ове недеље Министарство науке и просвете не одреди датум за исплаћивање јубиларних награда за последње три године. За ову намену министарство просветним радницима дугује око 800 милиона динара.

У понедељак штрајк упозорења у школама

Уније синдиката радника у просвети Србије, подсећају да око 700 просветних радника из Војводине још није добило отпремнине за последње три године. Они због тога најављују да почетком идуће недеље неће одржати прве часове у обе смене. Председник синдиката Драган Матијевић наводи и да ће штрајк бити радикализован 14. октобра ако не буде новца.

-Министарству смо дали рок да нам до 30. септембра, обећа и саопшти кад ће заостале јубиларне награде за око 25.000 запослених бити исплаћене. Од априла до сада уверавали су нас да ће бити исплаћене, али се ништа није променило. Реч смо одржали, прекинули смо штрајк док министарство стално крши потписани уговор - каже Матијевић. Он истиче да исплата јубиларних награда и отпремнина нема везе са ребалансом буџета, како тврди министар.

-Споразумом из априла није споменут никакав ребаланс, па су та померања рокова само куповина времена у тренутку кад просветне раднике издаје стрпљење - наглашава Матијевић.

Жарко Обрадовић, министар просвете и науке, каже да очекује разумевање, с обзиром на економску ситуацију у Србији.

-Треба видети и да ли има новца у Трезору. Заједно са Министарством финансија дневно проверавамо да ли су локалне самоуправе урадиле свој део посла, односно да ли имају новца за јубиларне награде за 2011. годину и да ли су их исплатиле. Мали број њих је то до сада учинио. Сигурно је да ће сав новац бити исплаћен до краја године после ребаланса буџета и да нико неће бити оштећен - каже Обрадовић.


#   Жарко Обрадовић   штрајк   Драган Матијевић   јубиларне награде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима