Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U ponedeljak štrajk upozorenja u školama

rssBookmark and Share

27.09.2011. Autor : B. Gigović |

Štrajk upozorenja prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim školama zakazan je za 3. oktobar, ukoliko do kraja ove nedelje Ministarstvo nauke i prosvete ne odredi datum za isplaćivanje jubilarnih nagrada za poslednje tri godine. Za ovu namenu ministarstvo prosvetnim radnicima duguje oko 800 miliona dinara.

U ponedeljak štrajk upozorenja u školama

Unije sindikata radnika u prosveti Srbije, podsećaju da oko 700 prosvetnih radnika iz Vojvodine još nije dobilo otpremnine za poslednje tri godine. Oni zbog toga najavljuju da početkom iduće nedelje neće održati prve časove u obe smene. Predsednik sindikata Dragan Matijević navodi i da će štrajk biti radikalizovan 14. oktobra ako ne bude novca.

-Ministarstvu smo dali rok da nam do 30. septembra, obeća i saopšti kad će zaostale jubilarne nagrade za oko 25.000 zaposlenih biti isplaćene. Od aprila do sada uveravali su nas da će biti isplaćene, ali se ništa nije promenilo. Reč smo održali, prekinuli smo štrajk dok ministarstvo stalno krši potpisani ugovor - kaže Matijević. On ističe da isplata jubilarnih nagrada i otpremnina nema veze sa rebalansom budžeta, kako tvrdi ministar.

-Sporazumom iz aprila nije spomenut nikakav rebalans, pa su ta pomeranja rokova samo kupovina vremena u trenutku kad prosvetne radnike izdaje strpljenje - naglašava Matijević.

Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, kaže da očekuje razumevanje, s obzirom na ekonomsku situaciju u Srbiji.

-Treba videti i da li ima novca u Trezoru. Zajedno sa Ministarstvom finansija dnevno proveravamo da li su lokalne samouprave uradile svoj deo posla, odnosno da li imaju novca za jubilarne nagrade za 2011. godinu i da li su ih isplatile. Mali broj njih je to do sada učinio. Sigurno je da će sav novac biti isplaćen do kraja godine posle rebalansa budžeta i da niko neće biti oštećen - kaže Obradović.


#   Žarko Obradović   štrajk   Dragan Matijević   jubilarne nagrade
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima