Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У УКЦ Ниш почиње вакцинација грађана који спадају у ризичне групе

rssBookmark and Share

Ниш 07.04.2021. Јужна Србија Инфо

"У жељи да подигну свест о важности вакцинације читаве популације и да скрену пажњу на одређене аспекте имунизације, која се у време овакве, тренутно неповољне епидемиолошке ситуације у земљи, не одвија жељеном динамиком, али и како би изашли у сусрет свим грађанима, који мисле да би могли да имају одређене здравствене проблеме након примања вакцине,

У УКЦ Ниш почиње вакцинација грађана који спадају у ризичне групе

Управа нишког Универзитетског клиничког центра, током предстојећег викенда, организоваће вакцинацију свих људи, који из одређених разлога, спадају у здравствено ризичне групе", пише у саопштењу.

Како је планирано, почев од овог викенда па надаље, све док буде било потребе за то, грађани који су раније имали одређене алергијске реакције на лекове или вакцине, или којима је речено да због својих хроничних обољења, спадају у ризичну групу, моћи ће у зависности од редоследа пријављивања, вакцину да приме у Ургентном центру нишког Универзитетског клиничког центра.

Тамо ће приликом имунизације, бити под „будним оком“ епидемиолошких и анестезиолошких тимова највеће здравствене установе терцијарног типа у региону- УКЦ Ниш, а у сваком тренутку, за консултације, уколико то буде потребно, биће доступни и хематолози. Према прописаним правилима струке и како би се избегле све евентуалне непредвиђене околоности, свако од вакцинисаних грађана ће, након примања вакцине, сат времена провести у Ургентном центру, где ће им бити обезбеђена комплетна медицинска помоћ, ако се укаже потреба.

План нам је, да у наредним недељама, вакцинишемо све оне грађане који спадају у ову групу и то не само из Ниша и нашег округа, већ и из Топличког, Јабланичког, Пчињског, Пиротског и Тимочког округа, што обухвата популацију око два и по милиона становника, који ће моћи, да се путем телефона, који ће бити објављен и на сајту УКЦ Ниш, јављају нашој епидемиолошкој служби и заказују термин прегледа и вакцинације и да се изјасне коју вакцину желе да приме, јер ће им бити доступне све, а ми ћемо одређивати термине, поштујући све предвиђене епидемиолошке мере, како не би било гужве и чекања, изјавио је директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић. – Желимо да на овај начин, као једна од највећих здравствених установа јужно од Београда, на овај начин и овом акцијом, дамо свој допринос поправљању опште епидемиолошке ситуације у Србији, додао је проф. др Перишић.

Колико је значајна сама вакцинација и процес имунизације целокупног становништва уопште, нагласио је и заменик директора УКЦ Ниш и директор Клинике за анестезију, проф. др Радмило Јанковић. 

Ово је наша лична инцијатива, јер смо заиста и током претходних недеља чинили све да убрзамо процес вакцинације, пре свега када је реч о нашим здрасвтвеним радницима, иако је број вакцинисаних већ на једном респектабилном нивоу, али и да помогнемо свим људима, који су на неки начин ускраћени а желели би да се вакцинишу, јер полазимо од чињенице, да чак и да неко има реакцију, или анафилактички шок, да је и то боље, него да развије тешко клиничку слику, какву имају оболели од ковида, истакао је проф. Јанковић и додао, да ће баш због тога, имати потпуно комплетне екипе, које ће у сваком тренутку бити спремне да помогну уколико буде икаквих компликација.

И проф. др Перишић и проф. др Јанковић, апеловали су овим путем, да се што већи број људи са југа и југоистока земље јави, јер је, како наводе, поред поштовања свих прописаних мера, то једини начин да се епидемији стане на пут. Између осталог, заједничког су става, да ни у једном тренутку, не би смела да буде доведена у питање вакцинација здравстених радника, односно да је невероватно и нелогично, да и даље има оних који се баве лекарском професијом, раде у здравству и лече људе, а да се нису сами заштитили, примањем вакцине, те су најавили, да ће се на сваки могући начин, трудити да анимирају све колеге.

Такође су, обојица, још једном нагласили да је епидемиолошка ситуација изузетно тешка и да само захваљујући доброј организацији, изградњи и отварању нове Ковид болнице у Крушевцу, за шта је заслужна држава, али и невероватно пожртвованом раду свих здравствених радника, Универзитетски клинички центар у Нишу, одолева огромном притиску који трпи већ пуних 13 месеци.

Како бих вам илустровао колики притисак трпимо, рећи ћу вам да смо 28. марта, примили 70 пацијената, а то је огроман број људи и оно што могу да кажем, да ни у једном таласу до сада, нисмо имали оволики број пацијената са тешком клиничком сликом и чије стање изискује неки вид респираторне потпоре, објашњава директор проф. др Перишић. – Морам да истакнем да сам изузетно поносан и на оно како се ради у Крушевцу, који има такође огроман број пацијената, али и даље пружа максимално квалитену негу и збрињавање пацијентима, а само желим да подсетим, да ниједан пацијент у Србији, није остао пред вратима било које болнице, већ су сви збринути и свима је указана помоћ, додао је он.

Ми већ месец и по дана уназад говоримо да ће се ово десити, да ће прилив пацијената бити огроман и само захваљујући огромном флексибилношћу, избегли да дођемо до тога да УКЦ Ниш, дође у ситуацију да нема места за пријем пацијената, али поносно могу да кажем, да смо свакако спремни и за даљи пријем и лечење, али мислим да је крајњи тренутак да се сви уозбиљимо, а први корак ка томе да се сви вакцинишемо, а све ово управо због тога и радимо, вели проф. др Радмило Јанковић.

Како је речено, број телефона дежурне епидемиолошке службе УКЦ Ниш 066/805-15-47 већ је активан и сви заинтересовани, већ од данас могу позвати и заказати термин вакцинације, а целокупно особље и медицинске екипе нишког Универзитетског клиничког центра, биће спремне и у приправности, да све протекне на најбезбеднији и најбржи начин.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Перишић   пацијенти   Зоран Јанковић   вакцинација   ковид болница   Универзитетски клинички центар ниш   ризичне групе
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима