Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Укидају се одељења у гимназијама

rssBookmark and Share

Топлички округ 13.05.2013. Autor: Z. Miladinović

Гимназије сада похађа 23 одсто свршених „осмака“, а у Нишавском, Топличком и Пиротском округу тај број је још мањи.

Укидају се одељења у гимназијама

Упркос званичним апелима да се у нишким гимназијама од следеће школске године не смањује број одељења, конкурсом за упис у средње школе, који је недавно објавило Министарство просвете, укидају се одељења у три од четири гимназије у Нишу. Према овом конкурсу, гимназије „Стеван Сремац“, „Бора Станковић“ и „9. мај“ требало би да имају по једно одељење мање него сада, док би број одељења у Гимназији „Светозар Марковић“ требало да остане непромењен.

Начелник Школске управе Нишавског округа Живомир Јовановић није желео да коментарише овакву одлуку Министарства јер још „нема све информације“. Он је казао да ће наредних дана имати детаљан увид не само у комплетан текст конкурса, већ ће учествовати у низу састанака са надлежнима из Министарства, на којима ће се разговарати на ову тему.. Тек након тога значе се да ли је оваква одлука коначна или постоји могућност да буде промењена.

Директори нишких гимназија се ипак надају да ће одллука бити измењена кроз такозвану допуну конкурса, која тек предстоји. Они не разумеју зашто је у неким гимназијама у граду број одељења смањен, а у неким није, као и по којим критеријумима је то учињено. „Признају“ да је број ђака у Нишу и на југу Србије генерално смањен, али тврде да гимназије немају такав проблем већ „увек имају довољан број ученика“.

- Сви смо шокирани оваквом одлуком. Уколико конкурс не буде измењен, последице ће бити велике. Овакав став Министарства удар је на читаву академску заједницу овог дела Србије јер је познато да велики број студената Универзитета у Нишу чине управо свршени гимназијалци- рекао је новинарима директор Гимназије „9. мај“ Небојша Лекић.

Иницијативу да број одељења у нишким гимназијама остане предходно су поднели Форум нишких гимназија, свих 13 факултета НУ и ректор НУ Драган Антић. Мада није донела званичну одлуку, и Скупштина града Ниша средином априла подржала је предлог да се не смањује број одељења. Председник Скупштине града Миле Илић (СПС) тада је казао да је министру просвете Жарку Обрадовићу лично упутио такву иницијативу, уз предлог да се уместо мањег броја одељења смањи број ученика по одељењу, што је и европски стандард.

Министру Обрадовићу је прекјуче на седници Скупштине Србије и републички посланик Дејан Рајчић (НС) поставио питање зашто се укидају одељења у Нишу и на југу Србије, који је најнеразвијенији део земље, истичући да „није сигуран да је то учињено и у Београду и Војводини“. Против смањења броја одељења предходно је протествовао и републички посланик Душан Милисављевић (ДС). Он је оценио да је таква одлука супротна Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, која предвидја повећање броја свршених основаца који ће уписивати гимназије на 39 одсто. Гимназије сада похађа 23 одсто свршених „осмака“, а у Нишавском, Топличком и Пиротском округу тај број је још мањи.


#   Душан Милисављевић   Топлички округ   Нишавски округ   министарство   школство   Пиротски округ   Живомир Јовановић   Дејан Рајчић   гимназија   Бора Станковић   Миле Илић   Стеван Сремац   Светозар Марковић   Драган Антић   Министарство просвете   Скупштина града Ниша   Скупштина града   средње школе   ЈУ Така   Небојша Лекић
@dusanorldusan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима