Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Највише интересовaња за гимназије у Нишавском округу

rssBookmark and Share

Ниш 03.06.2019. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Конкурс Министарства просвете за упис ученика у први разред средње школе за наредну, 2019/20. школску годину је објављен.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У Конкурсу су наведени сви важни подаци о школама чији је оснивач Србија, подручјима рада, броју ученика, образовним профилима и трајању образовања, као и о мерилима и начину избора кандидата. Осмаци који се припремају за упис у средње школе у Конкурсу могу да пронађу и Пријаву за испит и листу жеља, на чијем списку може да буде наведено највише 20 образовних профила.

Истовремено са Конкурсом, Просветни преглед је објавио и Информатор, који може да помогне будућим средњошколцима при избору занимања или броју бодова који им је потребан да упишу неки од образовних профила у жељеној школи.

Иначе у Нишавском округу осми разред завршава близу 3.500 ученика, а у Нишу тај број 2.500. Они ће конкурисати за 3.700 места у средњим школама Нишавског округа.

Као и прошле, тако је и ове године највише заинтересованих основаца за гимназије, а на другом месту су Медицинска, па потом и Економска школа. Велико интересовање влада међу осмацима и за Правно-пословну школу.

Ове године у четири нишке гимназије биће места за 834 ученика.

Прва нишка гимназија “Стеван Сремац” уписаће 150 ученика на друштвено језичком и природно-математичком смеру, али у овај број улазе и ђаци који ће похађати двојезично одељење. Ова гимназија ће уписати још 24 ученика који ће похађати Филолошко одељење.

Гиманзија “Бора Станковић” уписаће  150 ученика на два смера и у једно двојезично одељење и 60 ученика у одељењима за даровите ученике из биологије и хемије и одељења за ИТ технологију.

Највише ученика уписаће Гимназија “Светозар Марковић” у којој има места за 250 ученика  на друштвено-језичком и природно-математичком смеру, двојезичним одељењима и специјализованим одељењима за даровите математичаре или физичаре.

Гимназија “9. мај” уписаће 180 ученика на општем смеру и 20 ученика у новоотворено одељење ИТ технологије.

Медицинска школа у Нишу овог јуна уписаће 240 ученика, али у школи ће боти формирана два одељења за медицинске сестре- техничаре који је сада изузетно тражен и који ће моћи да упишу 60 ученика.

Економска школа у Нишу уписаће 210 ђака, а Правно-пословна 180.

Пре него попуне листу жеља осмаци ће полагати завршни испит који је ове године организован 17., 18. и 19. јуна. Полажу тест из математике, матерњег језика и комбиновани тест који се састоји од питања из биологије, хемије, физике, историје и географије. На сваком од тесту могу да освоје највише по 20 поена. Из школе максимални број поена које носе је 40. Од тога колико поена освоје на завршном испиту заједно са бодовима из шкоел зависи и да ли ће уписати жељену школу.

Коментара: 0


#   Ниш   гимназија   Бора Станковић   Стеван Сремац   медицинске сестре   Светозар Марковић   Медицинска школа   матуранти   упис   економска школа   средња школа   средње школе   комбиновани тест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима