Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najviše interesovanja za gimnazije u Nišavskom okrugu

rssBookmark and Share

Niš 03.06.2019. Narodne novine, Belami, Južna Srbija Info

Konkurs Ministarstva prosvete za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu, 2019/20. školsku godinu je objavljen.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač Srbija, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata. Osmaci koji se pripremaju za upis u srednje škole u Konkursu mogu da pronađu i Prijavu za ispit i listu želja, na čijem spisku može da bude navedeno najviše 20 obrazovnih profila.

Istovremeno sa Konkursom, Prosvetni pregled je objavio i Informator, koji može da pomogne budućim srednjoškolcima pri izboru zanimanja ili broju bodova koji im je potreban da upišu neki od obrazovnih profila u željenoj školi.

Inače u Nišavskom okrugu osmi razred završava blizu 3.500 učenika, a u Nišu taj broj 2.500. Oni će konkurisati za 3.700 mesta u srednjim školama Nišavskog okruga.

Kao i prošle, tako je i ove godine najviše zainteresovanih osnovaca za gimnazije, a na drugom mestu su Medicinska, pa potom i Ekonomska škola. Veliko interesovanje vlada među osmacima i za Pravno-poslovnu školu.

Ove godine u četiri niške gimnazije biće mesta za 834 učenika.

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” upisaće 150 učenika na društveno jezičkom i prirodno-matematičkom smeru, ali u ovaj broj ulaze i đaci koji će pohađati dvojezično odeljenje. Ova gimnazija će upisati još 24 učenika koji će pohađati Filološko odeljenje.

Gimanzija “Bora Stanković” upisaće  150 učenika na dva smera i u jedno dvojezično odeljenje i 60 učenika u odeljenjima za darovite učenike iz biologije i hemije i odeljenja za IT tehnologiju.

Najviše učenika upisaće Gimnazija “Svetozar Marković” u kojoj ima mesta za 250 učenika  na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru, dvojezičnim odeljenjima i specijalizovanim odeljenjima za darovite matematičare ili fizičare.

Gimnazija “9. maj” upisaće 180 učenika na opštem smeru i 20 učenika u novootvoreno odeljenje IT tehnologije.

Medicinska škola u Nišu ovog juna upisaće 240 učenika, ali u školi će boti formirana dva odeljenja za medicinske sestre- tehničare koji je sada izuzetno tražen i koji će moći da upišu 60 učenika.

Ekonomska škola u Nišu upisaće 210 đaka, a Pravno-poslovna 180.

Pre nego popune listu želja osmaci će polagati završni ispit koji je ove godine organizovan 17., 18. i 19. juna. Polažu test iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije. Na svakom od testu mogu da osvoje najviše po 20 poena. Iz škole maksimalni broj poena koje nose je 40. Od toga koliko poena osvoje na završnom ispitu zajedno sa bodovima iz škoel zavisi i da li će upisati željenu školu.

Komentara: 0


#   Niš   gimnazija   Bora Stanković   Stevan Sremac   medicinske sestre   Svetozar Marković   Medicinska škola   maturanti   upis   ekonomska škola   srednja škola   srednje škole   kombinovani test
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima