Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ванредно стање: Због поплаве евакуисано 40 породица

rssBookmark and Share

Бујановац 26.02.2013. Autor: Dopisnici Južne Srbije | Foto: TANJUG

У селу Левосоје, јужно од Бујановца, река Моравица је поплавила више од 50 кућа, а 40 породица је већ евакуисано.

Ванредно стање: Због поплаве евакуисано 40 породица
Киша је нанела велику штету у Врању, Прешеву, Бујановцу и у околним селима.

"На терену су екипе из Врања, Бујановца и Сурдулице и специјални тим из Ниша. Они покушавају да заштите од плављења фабрику душека 'Симпо' која се налази у непосредној близини, јер је ниво воде овде порастао за неких двадесетак сантиметара", наводи Станојковић.

"Ситуација јесте драматична, али је под контролом. Сви чланови општинског Штаба за борбу против елементарних непогода су на терену, тако да сваког тренутка предузимамо мере које доприносе смањењу напетости", каже Нагип Арифи, председник општине Бујановац.

Арифи истиче да корито реке Моравице не може да прихвати огромне количине воде, јер у Бујановцу киша није престајала да пада скоро 30 сати.

"Пало је 50 литара воде на метар квадратни, па је Моравица на четири места пробила насип и буквално поплавила цело село", наставља Арифи, који је и председник Општинског штаба за борбу против елементарних непогода.

У Левосоју је тренутно ангажована комплетна механизација више јавних предузећа из Бујановца и неколико власника приватних багера и утоваривача.

Поред чланова Штаба, угроженим породицама, које су смештене код рођака и комшија, помажу екипе Црвеног крста, а на располагању им је и новчана помоћ коју су одобрили Општина и Координационо тело за југ Србије.

Општина Трговиште је прогласила ванредну ситуацију, јер је насип реке Пћиње пробијен на три места, а екипе за санирање штете и помоћ становништву су на терену, додао је он.

Јуче је у Врању пало 53 литра кише по квадратном метру, а према речима Станојковића, поплављена су домаћинства у доњем делу Врања, у насељу Палестина.

На улицама града тренутно су три екипе ЈП "Водовод", које су ангажоване на чишћењу и испирању мреже.

Ситуација је озбиљна и у околним селима, рекао је Станојковић, додајући да је посебно угрожено село Рибинце, које се налази поред пруге, насеља испод ауто-пута и више десетина хектара ораница у такозваном Златокопачком пољу.

Услед обилних киша, прорадило је клизиште у селу Дреновац, на 16 километара од Врања, али је брзом реакцијом надлежних магистрални пут према Власу, које је од града удаљено осам километара, поново оспособљен за саобраћај јутрос око четири сата, рекао је Станојковић.

У том рејону, у Бунушанској махали вода је однела и дрвени мост, додао је он.

Станојковић је рекао да је Трстенска река, која се улива у Ветерницу, у центру села Власе, однела око 15 метара локалног асфалтног пута и практично одсекла села Трстену, Драгобужде, Станце и Рождаце.

Према подацима Метеоролошке станице у Врању, највише кише пало је у околини Прешева и у селу Јабланица, 30 километара од Врања, уз саму границу с Македонијом, поред манастира Прохор Пчињски, где је за 24 сата пало 64 литра кише по метру квадратном.

У Прешеву је поплављено насеље Железничка станица, а у општини Бујановац, где је ноћас поплављена Бујановачка бања, ситуација је стабилизована, јер су мештанима помагали ватрогасци.

У међувремену, киша у Пчињском региону не престаје да пада, али је знатно слабија него што је била јуче.

Интервентна помоћ мештанима


Мештанима је данас делегација Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу однела интервентну помоћ у животним намирницама и плинским боцама.

"Служба Координационог тела учиниће све што је у нашој моћи да грађанима олакша тренутну ситуацију", рекла је директорка те службе Данијела Ненадић додавши да ће Координационо тело редовно бити у контаку са мештанима и надлежним службама.

На терену су припадници ватрогасне спасилачке екипе, припадници полиције и Војске Србије, као и комуналне службе из Бујановца које су дале сву потребну механизацију да се санира корито те реке, саопштило је Координационо тело.

"Становништво се евакуише из поплављених кућа, а материјална штета још није процењена", наводи се у саопштењу и објашњава да је до поплаве дошло због изливања реке Моравице и неочишћених водотокова и велике количе падавина.

У саопштењу се наводи и да је председник Кородинационог тела Зоран Станковић поручио да ће бити учињено све како би се помогло при санирању штете.


#   Бујановац   Трговиште   саобраћај   Нагип Арифи   поплава   Моравица   Прохор Пчињски   председник општине   Железничка станица   координационо тело   материјална штета   24 сата   Координационо тело за југ србије   југ Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима