Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест у Бујановцу

rssBookmark and Share

Бујановац 13.09.2011. mic.org.rs

Неколико хиљада Албанаца протестовало је данас у центру Бујановца због проблема у образовању на албанском језику, а протест је оправданим оценило и државно Координационо тело за југ Србије.

Протест у Бујановцу

Скуп је у Бујановцу је почео интонирањем албанске химне , а присуствовали су сви политички лидери из Бујановца и Прешева, као и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

Бећири је рекао да је највећи проблем у образовању недостатак узџбеника на албанском језику. „За ову годину имамо само буквар на албанском језику који је по одобрењу Министарства просвете увезен из Албаније, а уџбеници за све остале разреде основне и средње школе су застарели“, рекао је Бећири.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа рекао је да то није био политички протест због чега се за говорницом нису појавили политичари, већ само ученици, али да је упућен позив Влади Србије да што пре реши проблем са уџбеницима на албанском језику.

На протесту је прочитана и декларација коју су 3. септембра у Прешеву усвојили сви албнаски одборници из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, а у којој се између осталог позива и на бојкот пописа становништва који ће бити одржан од 1. до 15. октобра.

Протест је завршен без инцидената, уз појачано присуство полиције у центру града. Учесници протеста носили су транспаренте „Доста више“, као и заставе САД, ЕУ и албанске националне заставе.

Координационо тело за југ Србије је након протеста оценило да је крајње време да Министарство просвете озбиљније приступи решавању тог проблема у складу са законима Србије и праксом која важи за друге националне мањине.

Координационо тело ће, како је саопштено, наставити да пружа помоћ Министарству просвете и науке и другим органима у решавању проблема, али Координационо тело, иако је то до сада радило, ипак не може да уради посао уместо Министарства просвете и науке које има и ресурсе и законска овлашћења.




#   Бујановац   протест   председник општине   Рагми Мустафа   Министарство просвете   координационо тело   Координационо тело за југ србије   југ Србије   средње школе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима