Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ваведење Пресвете Богородице, један од пет великих Богородичиних празника

rssBookmark and Share

Ниш 04.12.2023. Јужна Србија Инфо

Ваведење је један од пет великих Богородичиних празника. Означава улазак (увођење) Пресвете Богородице у храм. Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Ваведење Пресвете Богородице, један од пет великих Богородичиних празника

Марија је, као трогодишње дете, у складу са заветом родитеља, Јоакима и Ане, да ће, ако добију пород, дете предати Богу у храм. Доведена је из Назарета у Јерусалим где је на самом улазу дочекао је отац Јована Претече, првосвештеник Захарије. Улазак Марије у храм праћен је свечаном поворком Јоакимових и Аниних сродника.

Испред Марије ишле су девице са упаљеним свећама. Иза њих ходала је Пресвета Дева свечано одевена и украшена, између своје мајке и оца, а иза њих остали сродници и пријатељи.

На уласку у храм, првосвештеник Захарије, увео ју је у Светињу над Светињама, најсветлије место храма иза друге завесе, где улазе само архијереји и то само једном годишње, на дан празника Очишћења. 

Родитељи су тада принели жртву Богу, примили благослов од свештеника и вратили се кући, а Света Дева, Марија, остала је у храму, где је боравила девет година.

Након што су јој родитељи умрли, Деву Марију су са дванаест година предали Јосифу, њеном сроднику у Назарету, живи у девствености иако то није био обичај у Израиљу.

Девица Марија била је прва доживотно завештана девојка.

Подаци о њеном увођењу у храм у Јерусалиму нису сачувани у канонским новозаветним списима, него у апокрифном спису, Јаковљево протојеванђеље.

Ниш- Сићево

Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сићеву

У Сићевачкој клисури, на левој обали реке Нишаве, испод Големог камена, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице.


#   Ниш   СПЦ   Богородица   Сићево   Ваведење Пресвете Богородице   Манастир Пресвете Богородице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима