Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гала вече под називом “Хиландар Нишу – Ниш Хиландару”

rssBookmark and Share

Ниш 07.12.2018. Јужна Србија Инфо

У присуству бројних званица из Округа, Града и Градских општина и других институција и великог броја медија, у среду је у Нишу одржана је јединствена презентација хране и вина из древног српског манастира на Атосу.

Гала вече под називом “Хиландар Нишу – Ниш Хиландару”

Гала вечера је организована као захвалност за помоћ у обнављању манастира Хиландар након пожара пре 14 година, а своје вештине у припремању хране по древним рецептима старих хиландарских мајстора, наравно, прилагођених модерном времену, приказали су главни шеф кухиње Христос Гремос и шеф Касиорас Мариос са екипом свих кувара Хиландара.

За обнову Хиландара потребне су још три године и око три и по милиона евра.  – рекао је директор Задужбине Хиландара Миливоје Ранђић на донаторској вечери коју је организовао је Центар за истраживање медијског простора уз помоћ Пословних страна из Ниша и уз несебичну подршку Града и Нишавског управног округа.

“Када смо пре 15 година планирали мислили смо да ће обнова коштати мислили смо да ће коштати милион евра. Сада је потпуно други однос цена и другачије су околности”, рекао је Ранђић.

Манастир Хиландар изгорео је 2004. године и готово половина манастирског комплекса је страдала.

Од тада се настоји да се Хиландар обнови, а како је рекао Миливоје Ранђић, последњи пут су овакви радови извођени у 15. веку.

“Све оно што се радило у последњих 14 година од страдања Манастира од пожара до данас, радило се  а да се притом нисмо хвалили. То нису само људи из Ниша већ из целог Нишавског округа. Посебно ми је драго што се на овај начин крунише сарадња регије Волви и Нишавског управног округа, започета пре седам месеци, обиласком ове регије и обиласком метоха Хиландара”, рекла је Драгана Сотировски начелница Нишавског управног округа  захваливши се гостима из Хиландара који су у данима поста дошли у Ниш да изразе своју захвалност.

Како је речено, до сада је обновљено више од половине комплекса који је био захваћен великим пожаром. Нишлије и фирме овог округа последњих година ангажовани су махом на обнови и изградњи електроенергетског система.

Гала вечера је одржана у ексклузивном нишком ресторану "Стамболијски".

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   Јужна Србија Инфо   Грчка   Дарко Булатовић   кувари   Хиландар   Урош Парлић   донаторство   задужбина   Миливој Ранђић   Задужбина Хиландара
#GradonacelnicaN @juznasrbija @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима