Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gala veče pod nazivom “Hilandar Nišu – Niš Hilandaru”

rssBookmark and Share

Niš 07.12.2018. Južna Srbija Info

U prisustvu brojnih zvanica iz Okruga, Grada i Gradskih opština i drugih institucija i velikog broja medija, u sredu je u Nišu održana je jedinstvena prezentacija hrane i vina iz drevnog srpskog manastira na Atosu.

Gala veče pod nazivom “Hilandar Nišu – Niš Hilandaru”

Gala večera je organizovana kao zahvalnost za pomoć u obnavljanju manastira Hilandar nakon požara pre 14 godina, a svoje veštine u pripremanju hrane po drevnim receptima starih hilandarskih majstora, naravno, prilagođenih modernom vremenu, prikazali su glavni šef kuhinje Hristos Gremos i šef Kasioras Marios sa ekipom svih kuvara Hilandara.

Za obnovu Hilandara potrebne su još tri godine i oko tri i po miliona evra.  – rekao je direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić na donatorskoj večeri koju je organizovao je Centar za istraživanje medijskog prostora uz pomoć Poslovnih strana iz Niša i uz nesebičnu podršku Grada i Nišavskog upravnog okruga.

“Kada smo pre 15 godina planirali mislili smo da će obnova koštati mislili smo da će koštati milion evra. Sada je potpuno drugi odnos cena i drugačije su okolnosti”, rekao je Ranđić.

Manastir Hilandar izgoreo je 2004. godine i gotovo polovina manastirskog kompleksa je stradala.

Od tada se nastoji da se Hilandar obnovi, a kako je rekao Milivoje Ranđić, poslednji put su ovakvi radovi izvođeni u 15. veku.

“Sve ono što se radilo u poslednjih 14 godina od stradanja Manastira od požara do danas, radilo se  a da se pritom nismo hvalili. To nisu samo ljudi iz Niša već iz celog Nišavskog okruga. Posebno mi je drago što se na ovaj način kruniše saradnja regije Volvi i Nišavskog upravnog okruga, započeta pre sedam meseci, obilaskom ove regije i obilaskom metoha Hilandara”, rekla je Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga  zahvalivši se gostima iz Hilandara koji su u danima posta došli u Niš da izraze svoju zahvalnost.

Kako je rečeno, do sada je obnovljeno više od polovine kompleksa koji je bio zahvaćen velikim požarom. Nišlije i firme ovog okruga poslednjih godina angažovani su mahom na obnovi i izgradnji elektroenergetskog sistema.

Gala večera je održana u ekskluzivnom niškom restoranu "Stambolijski".

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Južna Srbija Info   Grčka   Darko Bulatović   kuvari   Hilandar   Uroš Parlić   donatorstvo   zadužbina   Milivoj Ranđić   Zadužbina Hilandara
@GradonacelnicaN @juznasrbija @DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima