Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велика субота, дан када је дошао крај старом веку

rssBookmark and Share

15.04.2017. Јужна Србија Инфо

Велика субота, или страсна субота је хришћански празник посвећен успомени на погреб Исуса Христа и његов силазак у Ад.
Она је део страсне седмице и увод у Васкршње празнике.

Илустрација
Илустрација

Православна црква верује да је Христос био тога дан у гробу Телом, а да је духом био у Аду, а у исто време на престолу био са Оцем и Духом, самим тим што је Он свеприсутни Бог, неодвојив од друга два лица Свете Тројице.

На тај дан је Исус Христос показао да је дошао крај старом веку који је био обележен светковањем суботњег дана, и отпочео нови век у коме се светкује дан Његовог Васкрсења.

Народни обичаји

Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, приправља рухо, боје јаја, по правилу изјутра пре изласка сунца. На југу Србије месе колач - васкршњак - окићен босиљком, као и мање колачиће.

У југоисточном Банату месе колачиће који се после бденија носе на гробље. Гроб се прелива вином и окади. На велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове.

У Републици Српској, Поповом пољу, Велику суботу зову и Црвена субота и тада "масте", односно боје јаја у црвено. У кућама које су имале смртни случај, јаја се фарбају у тамно црвено, црно или "масте" у чађи. Јаја искључиво боји женска чељад. 


#   СПЦ   хришћанство   Исус Христ   Велика субота
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима