Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Водостаји у благом порасту

rssBookmark and Share

05.03.2010. извор:ТАНЈУГ, фото:Блиц

Водостаји у благом порасту

Водостаји на рекама у Србији су у благом порасту, а ниво Саве је од синоћ порастао за шест центиметара, изјавио је јутрос начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је рекао да је у околини Шапца забележено неколико случајева изливања, јер је неколико домаћинстава добило воду у подрумима и на ораницама.

Он је најавио да ће дежурне екипе током дана обићи околину Крушевца, где је било изливања речица и да су задржане на Бованском језеру код Алексинца, где су успешно реаговале, када се један од сплавова откачио.

Марић је истакао да у источној Србији пада снег и да се у земљи очекују падавине до 11. марта, а потом високе температуре, али да су надлежни тимови ипак и даље у приправности и да се прате водостаји на рекама и ситуација на терену, која ће у наредном периоду зависити од количине падавина.

Према речима Марића, на осталим водостајима нема већих промена, а у претходном периоду надлежне екипе су морале да интервенишу због високог водостаја Млаве, Тимока, на подручју Зајечара, затим Житорађе, Дунава, Рашке.

Марић је раније рекао да су потребна огромна финансијска средства и да је последице поплава могуће предупредити благовременим предузимањем мера заштите за све водене токове.

Он је подсетио да ће у јулу ступити на снагу нови Закон о ванредним ситуацијама, који намеће обавезе локалној самоуправи у области реаговања у ванредним ситуацијама, што представља први важан корак у њиховом спречавању.

Марић је оценио да се дуго није улагало у одржавање водотокова, због чега ће се у наредним годинама у тој области и у бедеме много више средстава улагати.


#   Предраг Марић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима