Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vodostaji u blagom porastu

rssBookmark and Share

05.03.2010. izvor:TANJUG, foto:Blic

Vodostaji u blagom porastu

Vodostaji na rekama u Srbiji su u blagom porastu, a nivo Save je od sinoć porastao za šest centimetara, izjavio je jutros načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da je u okolini Šapca zabeleženo nekoliko slučajeva izlivanja, jer je nekoliko domaćinstava dobilo vodu u podrumima i na oranicama.

On je najavio da će dežurne ekipe tokom dana obići okolinu Kruševca, gde je bilo izlivanja rečica i da su zadržane na Bovanskom jezeru kod Aleksinca, gde su uspešno reagovale, kada se jedan od splavova otkačio.

Marić je istakao da u istočnoj Srbiji pada sneg i da se u zemlji očekuju padavine do 11. marta, a potom visoke temperature, ali da su nadležni timovi ipak i dalje u pripravnosti i da se prate vodostaji na rekama i situacija na terenu, koja će u narednom periodu zavisiti od količine padavina.

Prema rečima Marića, na ostalim vodostajima nema većih promena, a u prethodnom periodu nadležne ekipe su morale da intervenišu zbog visokog vodostaja Mlave, Timoka, na području Zaječara, zatim Žitorađe, Dunava, Raške.

Marić je ranije rekao da su potrebna ogromna finansijska sredstva i da je posledice poplava moguće preduprediti blagovremenim preduzimanjem mera zaštite za sve vodene tokove.

On je podsetio da će u julu stupiti na snagu novi Zakon o vanrednim situacijama, koji nameće obaveze lokalnoj samoupravi u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama, što predstavlja prvi važan korak u njihovom sprečavanju.

Marić je ocenio da se dugo nije ulagalo u održavanje vodotokova, zbog čega će se u narednim godinama u toj oblasti i u bedeme mnogo više sredstava ulagati.


#   Predrag Marić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima