Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање без воде

rssBookmark and Share

Врање 20.08.2011. Извор: Танјуг

Трећи дан узастопно скоро половина Врања и двадесетак околних села од 16 часова по подне па до раних јутарњих сати наредног дана остају без воде.

Врање: Муке са водом
Врање: Муке са водом

Врање --"Суша је довела до повећане потрошње воде, чије количине превазилазе пропусну моћ главног цевовода од акумулације Првонек до града", објашњава директор Водовода.

Он за новонасталу ситуацију окривљује власнике башта и пољопривредног земљишта у доњим деловима града и селима у околини, а грађани који немају воде окривљују директора и његове сараднике.

Директор Водовода Стојан Димчић каже да су многи потрошачи направили рачуницу, јер их 1.000 литара воде са градског водовода, којом заливају повртарске културе, кошта само 30 динара.

Грађани, међутим, за новонасталу ситуацију окривљују руководство Водовода и подсећају да у акумулационом језеру Првонек, из кога се Врање снабдева водом, има преко 20 милона кубних метара воде за пиће.

Они кажу да је град у ову ситуацију запао зато што руководство Водовода није на време размишљало о изградњи главног цевовода и замени секундарне мреже.

"Да је то питање решавано упоредно са изградњом акумулације, град Врање би са околином данас добијао преко 500 литара воде у секунди, колико му је и потребно, а не 320, колико добија", каже Драгиња Спасић, једна од двадесетак хиљада оних који три дана трпе последице несташице воде.

Директор Димчић каже да није могуће обезбедити већи доток воде док се не промени главни вод од акумулације Првонек до Фабрике воде, али подсећа да је то посао који и кошта и траје.

Истовремено Слободан Антић, шеф Службе дистрибуције воде, објашњава да на несташице воде у последње време утиче и повећана потрошња у неким предузећима.

"Врањска привреда, уместо индустријске, за производњу користи воду из градске мреже. Тако је, последњих дана, повећан обима производње у Јумку директно утицао на несташице у граду", објашњава Антић.

Када је, 2006. године, после 17 година изградње, и утрошених близу стотину милиона долара, предат на употребуи систем за водоснабдевање „Првонек“, грађанима Врања је речено да ће од тог тренутка несташице воде за њих бити прошлост.



#   Врање   Град Врање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима