Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Цифре забрињавајуће, али држимо ситуацију под контролом

rssBookmark and Share

28.10.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Данас ће бити најтежи дан за Србију по броју новозаражених, којих ће, без сумње, бити више од 1.200, рекао је председник Александар Вучић и најавио оштре санкције за оне који не поштују већ постојеће противпандемијске мере. Истакао је да ситуација у Србији није за панику, али је за бригу, јер је све више људи на респираторима и у болницама.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Председник Александар Вучић, рекао је после састанка са руководиоцима свих ковид болница у Србији, да ће данашњи дан са више од 1.200 заражених, бити најтежи.

Он је навео да је до 12 сати број новозаражених био 1.195 особа, од којих је највише у Београду, 602.

Рекао је да на данашњем састанку није говорено о новим мерама, јер ће о њима говорити Кризни штаб. 

"Ми то не желимо да радимо осим ако не будемо доведени до ивице да тако нешто морамо да радимо", нагласио је Вучић и навео пример Француске у којој се уводи полицијски час. 

Истакао је да ће бити оштро санкционисани сви они који не поштују уведене мере у борби против коронавируса, јер другог избора нема,

"Оштро ћемо санкционисати, веома оштро оне који их не поштују и то ћете видети у данима пред нама. Другог избора немамо", рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи одбијају да иду у Арену и њима је поручио да онда сами сносе одговорност за своје и здравље других. 

Бројке брину, лекарима веома тешко

"Бројке брину, али уз то ситуација је и даље боља него у другим деловама Европе. Изражавам посебну захвалност лекарима, разговарали смо како да укажемо поштовање тим људима, донели смо одлуку да до краја године сви здравствени радници добију једнократну подршку од 10.000 динара", рекао је Вучић. 

Према његовим речима посебно је тешко у Београду и Крагујевцу.

"Већ данас отварамо нових 30 лежајева у "Драгиши Мишовићу", отварамо још капацитета у Земунској болници, слично ћемо и са болницом у Панчеву, следећа је Градска болница Звездара", рекао је Вучић.

Председник је додао и да је лекарима јако тешко, наводећи да је и директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић заражен коронавирусом и да јуе у изолацији.

"Спремни смо да градимо нове, брзе привремене болнице, једино не знам где ћемо да пронађемо лекаре и медицинско особље", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је све више људи на респираторима и у болници и да то расте геометријском прогресијом. "Ситуација је забрињавајућа, али ми нисмо успаничени и ствари држимо под контролом", рекао је председник.

Важно да се сви заједно супртотставимо нарастајућој зарази  

Указао је да је важно да се сви заједно супротставимо забрињавајућим бројкама и нарастућој зарази и да се обезбеди функционисање здравственог система. 

У магацину има 955 стабилних клиничких респиратора, 114 мобилних, ми смо спремни, имамо лекова, додао је председник.

Србија је у пет најбољих земаља Европе, броја тестираних, заражених преминулих, али то се за дан промени неодговорним поступцима и зато молим људе да сачувамо животе, поручио је Вучић.

Хајде да избегавамо догађаје са 300 људи у затвореном простору, истакао је он. 

Свеједно где купујемо вакцину, важно да је добра 

Такође, на састанку је било речи и о томе како да се реагује по питању вакцина против ковида 19, као и обезбеђивању додатне количине вакцина против грипа. 

Вакцина за коронавирус је велики проблем у свету, велика је трка у свету, људи морају да разумеју да је месец дана предности у добијеној вакцини спас за државу, навео је Вучић.

"Договорили смо да набавимо "Астразенеку", преко Пољака иде, минималне количине до Нове године, па још до марта, али то је недовољно, шта год можемо да набавимо, ми ћемо да купимо, најважније да вакцинишемо здравствене раднике, полицију, војску, па онда угрожене категорије", рекао је председник додајући да је Србији свеједно где купује вакцину, само да је добра.

Вакцина ће, каже, бити бесплатна.

Вучић је рекао да се разговарала о мерама за смештање ковид пацијената, али и о бризи за нон-ковид боелснике. 


#   Александар Вучић   кризни штаб   Коронавирус
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима