Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вулин у Нишу: Ову пошаст победићемо само ако сваки становник Србије буде одлучио да је победи

rssBookmark and Share

Ниш 28.03.2020. Јужна Србија Инфо

- У складу са наређењима Кризног штаба, Војска Србије је започела са радовима на прилагођавању Хале Чаир и других простора у Нишу за потребе пољске болнице, где ће бити смештена лица оболела и инфицирана корона вирусом, али са блажим симптомима - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Вулин у Нишу: Ову пошаст победићемо само ако сваки становник Србије буде одлучио да је победи

Он је са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем данас обишао припаднике Војске Србије који су у том спортском објекту ангажовани на постављању кревета и стварању услова за прихват и смештај лица са симптомима болести.

Најтежи болесници се лече у болницама, истакао је министар Вулин, а овде су они са лакшим симптомима, који итекако могу да заразе друге људе. 
 
- Простор ће бити уређен по београдском моделу, који су одобрили и веома похвалили кинески стручњаци. То подразумева и параване, касете и простор за одмор као и одговарајућу исхрану, дакле све што је у Београду биће и у Нишу - истакао је министар и додао да су, уколико се укаже потреба за већим бројем кревета, већ предвиђени одређени простори који ће бити прилагођени потреби.
 
Министар одбране је рекао да је Војска Србије ту да помогне и да организује живот у овим просторима и замолио све да разумеју да ово ипак нису хотели. 
 
- Овде се лечимо и молим вас да разумете да ће овде владати војничка дисциплина. Ја вас молим, а потпуковник Мијалковић, који је командант овог објекта, вас неће молити. Његова наређења су извршна и они који буду овде, мораће да слушају и да прихвате да се налазе у војном објекту са војном дисциплином, истакао је министар Вулин, објашњавају да ће само тако све функционисати и "само тако ћемо одавде изаћи здрави, срећни, сигурни и вратићемо се својим породицама" . 


 - Ова пошаст ће се победити ако сваки становник Србије буде одлучио да је победи, а довољан је само један да се не придржава правила, само један да побегне из карантина, то је довољно да пренесе болест. Само заједно можемо победити, и молим вас, останите код куће. Ово место је за оне који ће се заразити. Можемо то избећи, могуће је не заразити се, могуће је остати код куће и сачувати се - рекао је министар одбране и додао да је реч о борби на првом месту за наше родитеље али је то и борба за сваког од нас, па је позвао све људе да остану тамо где највише желе да буду а то је у својим домовима. 
 
Он је потврдио да неће бити компромиса са било ким ко крши дисциплину и мисли да може да напушта објекат и долази кад хоће и како хоће. 
 
- Овде ће се долазити са упутом одговарајућег лекара, уз превоз наших здравствених институција и све ће бити уређено, и живот ће, како то војска каже, бити плански организован јер је то једини начин, истакао је министар Вулин и потврдио да ће објекат бити у функцији од наредне седмице.
 
Одговарајући на питања о реакцијама на друштвеним мрежама, на којима се коментаришу флеке на јастуцима, министар је рекао да ту спавају војници и упутио је поруку људима на мрежама, у којој их је замолио да слободно нападају али да то раде из својих кућа.
 
- Нек седе лепо у кућама и твитују, и сву мржњу нек истресу на нас, а онда нек се окрену и легну у свој кревет да не дођу у овај кревет. Молим их да буду бар толико коректни да кажу да је овако, или много лошије у далеко већим и богатијим земљама. Видели сте како изгледа у Мадрид, у Италији или Бечу.. Овде је чисто, уредно, уређено, и овде ће доћи одговарајућа јастучница, постељина, биће чисто, дезинфиковано и здраво. Наши војници спавају у овим креветима на чистој постељину, и ја сам спавао на таквим креветима и таквој постељини баш у дужини овог карантина, тако да не видим ниједан разлог да и други то не ураде, рекао је министар одбране, уз констатацију да ово није хотел, али је апсолутно клинички чисто. 

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је да је Кризни штаб припремио све услове како би с припадницима Копнене војске овај простор прилагодили прихвату инфицираних од вируса. 
 
- Када буде коначно уређен, овај простор ће изгледати сасвим другачије, имаће карактер соба, према свим упутствима здравствене и санитарне заштите, потврдио је градоначелник и додао да је Студентски центар носилац активности које се односе на припрему хране, а да је већ набављено Око 100 хиљада прибора за једнократну употребу. 
 
- Припадници Војске ће бринути о овом објекту са становишта уласка и изласка, безбедности,  док ће здравствени радници Клиничког центра људима пружати потребну здравствену негу.
 
Потпуковник Владан Мијалковић из Мешовите артиљеријске бригаде, који ће бити командант овог објекта, потврдио је да је задатак војника те јединице, добијен из команде Копнене војске, да створи услове за прихват лица оболелих од ковида 19. 
 
- Током јучерашњег и данашњег дана у хали Чаир припремили смо 168 кревета, а у још једној помоћној просторији 59. Тренутно у још две основне школе завршавамо укупно 280 кревета, чиме смо значајно повећали смештајне капацитете у граду Нишу.
 
У току данашњег и сутрашњег дана створићемо још боље услове, тако што ћемо увести интернет, телевизију, и у складу са смерницама које смо добили поставићемо параване и издвојити по осам или девет кревета, тако да ће лица која овде буду смештена имати све услове за живот, потврдио је потпуковник Мијалковић.

Коментара: 0


#   Ниш   Александар Вулин   Министарство одбране   Коронавирус   хала Чаир
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима