Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За струју највише дугују они који могу, а неће да плате

rssBookmark and Share

Нишавски округ 05.06.2013. Autor: Toma Todorović

У нишком крају дуг грађана за електричну енергију, са обрачунатим каматама, нарастао на више од осам милијарди динара

За струју највише дугују они који могу, а неће да плате

После сваког разговора у Нишу и на подручју југа и југоистока наше земље о ефектима кампање коју је Електропривреда Србије водила претходних месеци, нудећи отплату дугова за потрошену електричну енергију из ранијег периода на рате, закључак је и прост и кратак: вајде од тога нико (за сада) нема, а како ствари стоје неће је ни имати. Број потписаних уговора о исплати дуговања за струју на рате у нишавском и неколико других округа јеминималан у односу на број дужника и скоро је занемарљив.

На другој страни, пак, из дана у дан расте број корисника електричне енергије који подносе захтеве да се са искључе са електромреже, јер немају новца да плате ни старе дугове, као ни нове обавезе које сваког месеца неминовно пристижу. Због тога је покренута иницијатива да се, бар када су дугови за струју у питању, овај део Србије другачије сагледа, а да грађани добију посебан статус.

– После више састанака на којима је једина тема било сиромаштво становника, договорено је да се упуте званични захтеви свим надлежним државним органима –Влади Србије, Министарству за енергетику и ЕПС-у да се потрошачима струје у овом делу земље омогући плаћање дугова за струју на 90 месечних рата. У исто време неопходно је отписати сву а не само камату за 2012.годину. Платежна и економска моћ грађана је таква да се само уз овакве привилегије могу ослободити терета којим су притиснути. Уколико се наши захтеви прихвате, користи ће бити и за ЕПС, јер ће ипак добити новац за испоручену струју у претходном периоду, а свакако и за грађане – рекао је директор Привредног друштва „Југоисток“ Игор Новаковић и начелник Нишавског округа Александар Цветковић.

У Нишу су ову иницијативу „повезали“ са обећањем које је управо у њиховом граду недавно дао председник владе Ивица Дачић, рекавши да се „југу Србије мора помоћи на сваки начин како би изашао из велике кризе, јер је најгоре прошао у последњим ратним збивањима чије се катастрофалне последице виде на сваком кораку и да се у миру, после рата, претешко живи“. Очекује се да ће премијер подржати захтеве из Ниша, где посебно истичу још једну занимљиву ствар: дужнике међу обичним грађанима неће искључивати, јер би то било кажњавање сиромашних и оних празних џепова и новчаника:

– Сматрамо да није никаква срамота ако дуг за струју не плате они који су остали без посла, или они који раде и за то добијају минималне, али нередовне плате. Срамота је красти струју. А ми смо већ нагазили један број великих потрошача и више тајкуна, који неовлашћено користе електричну енергију, као и сличних са невероватно огромним износима за утрошену струју, који су без адреса и не могу се наћи. Они који су себе прогласили недодирљивим и који мисле да су изнад закона и државе, у наредном периоду морају бити наш циљ и наша мета, а не да се све ломи на сиротињи – рекао нам је Игор Новаковић.

У нишком крају грађани за утрошену струју, са обрачунатим каматама, дугују више од осам милијарди динара.


#   ЕПС   Југоисток   Ивица Дачић   Нишавски округ   Александар Цветковић   Игор Новаковић   без посла
@EPSsnabdevanje @EDJugoistok @DacicIvica @redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима